Una dintre definitiile colocviale populare ale dementei este aceea de a face acelasi lucru in repetate randuri si sa te astepti la rezultate diferite de fiecare data. Aviatia israeliana a reluat de cateva zile bombardamentele asupra Fasiei Gaza, cu scopul declarat de a elimina capacitatile militare utilizate de catre miscarea Hamas de la sol, desi alte doua campanii similare anterioare cu acelasi obiectiv, din 2008 si 2012, au esuat evident in aceasta privinta.

Noua spirala a violentelor din Fasia Gaza - un teritoriu minuscul de numai 362 de kilometri patrati, unde se inghesuie in conditii extrem de grele un numar de 1,8 milioane de persoane supuse unei blocade israeliene de mai multi ani - a fost declansata dupa rapirea si asasinarea a trei studenti israelieni in luna iunie a acestui an, atribuite de catre Israel miscarii "de rezistenta islamica" Hamas, urmate de rapirea si arderea de viu a unui tanar palestinian, la Ierusalim.

Din start, Israel nu poate castiga acest razboi, in primul rand pentru ca se lupta numai cu "simptomele" conflictului cu palestinienii - lansarile de rachete - si nu cu adevaratele cauza care stau la baza infruntarilor din ultimii ani: blocada impusa Fasiei Gaza si ocuparea teritoriilor palestiniene, scrie publicatia americana Los Angeles Times; aspecte pe care autoritatile israeliene nu pot fi acuzate ca nu le-ar cunoaste indeaproape.

De la inceputul ofensivei israeliene impotriva atacurilor cu rachete ale Hamas, pe 8 iulie, in Fasia Gaza, un numar de 230 de palestinieni au fost ucisi si aproape 1.700 raniti, in mare parte civili. Dintre victimele de miercuri, patru copii palestinieni au fost ucisi intr-un bombardament asupra unei colibe pescaresti situata pe o plaja din Fasia Gaza, iar armata a anuntat ca va ancheta acest "incident tragic", precizand ca tintele erau membri Hamas. In zece zile de conflict, Israelul a fost atins de peste o mie de rachete, care au provocat moartea unei persoane.

Armata israeliana a indemnat recent peste 100.000 de locuitori din nordul Fasiei Gaza sa-si evacueze domiciliile, au declarat miercuri, la o zi dupa esecul unei initiative egiptene in vederea unui armistitiu, surse militare pentru AFP. "Aproximativ 100.000 de persoane" au primit mesaje in vederea evacuarii domiciliului, potrivit acestor surse, noteaza Mediafax.

Este total iluzoriu a crede ca atunci cand actuala confruntare se va incheia, cele doua parti sa vor intoarce la un trai normal. Daca militarii israelieni se vor intoarce la casele si slujbele lor, arabii din Fasia Gaza vor reveni la aceeasi rata a somajului de 39% si la conditiile blocadei impuse de Israel, care decide unilateral ce alimente, bunuri si in ce cantitate sunt permise sa intre in Fasia Gaza.

Israelul a impus o blocada severa Fasiei Gaza, dupa ce miscarea islamista Hamas a preluat controlul total asupra teritoriului palestinian, in iunie 2007. In luna iulie 2010, premierul britanic David Cameron a declarat, cu referire la blocada impusa Fasiei Gaza, ca "alimentele si oamenii trebuie sa circule in ambele directii. Fasia Gaza nu poate si nu trebuie sa ramana o inchisoare. Drept raspuns, purtatorul de cuvant al ambasadei israeliene de la Londra a spus: "Oamenii din Fasia Gaza sunt prizonierii organizatiei teroriste Hamas. Situatia din Fasia Gaza este rezultatul direct al Hamas".

Mai multe ONG-uri pentru drepturile omului au prezentat in 2008 un raport care a examinat situatia populatiei din Fasia Gaza si care a aratat ca situatia este grava. Conform acestui raport, blocadele impuse de catre armata israeliana asupra Fasiei Gaza a avut un impact negativ asupra ocuparii fortei de munca, aducand rata somajului la 40% in industrie, a suspendat peste 90% din activitatea industriala, precum si in capacitatea economica a locuitorilor, care depind de 80% din ajutorul umanitar din strainatate. Declararea de "entitate ostila" a Fasiei Gaza de catre Israel a insemnat taierea, insa numai partiala, a furnizarii de energie electrica, combustibil, bunuri si apa.

Ca urmare a blocadei israeliene din Gaza si a operatiei militare declansate de Israel impotriva palestinienilor din miscarea Hamas de pe teritoriul Fasiei Gaza, cardinalul Renato Martino, presedintele consilului pontifical pentru justitie si pace a Vaticanului si observatorul permanent al Vaticanului la ONU, a facut referire la Fasia Gaza, ca la un gigant "lagar de concentrare". Avand in vedere blocada israeliana si politica Hamas de perpetuare a eforturilor militare contra Israelului, zona depinde din punct de vedere economic de ajutorul umanitar de la ONU, care ajunge prin Israel, dar care este adeseori impiedicat de ostilitatile si obstacolele militare.

Asadar, bombardamentul lansat asupra Fasiei Gaza mai degraba adanceste criza, asa cum o percep autoritatile israeliene, decat sa o rezolve. In ultimii 47 ani, Israel a creat in mod sistematic una dintre cele mai grave dezastre umanitare din lume in Fasia Gaza, mai scrie sursa citata. Cu cat Israel distruge mai multe obiective, cu atat mai mult frustrarea creste in randul locuitorilor din Fasia Gaza. Rudele care au supravietuit, vecinii si prietenii celor ucisi, precum si restul societatii din Fasia Gaza, sunt mai mult decat oricand exasperati din cauza blocadei israeliene. Un nivel al frustrarii ridicat intr-o Fasia Gaza asediata este ceea ce a impins lucrurile in situatia curenta in primul rand.

Recep Tayyip Erdogan acuza Israelul de "tentativa de genocid"

Premierul islamisto-conservator turc Recep Tayyip Erdogan a catalogat raidurile aeriene israeliene in Fasia Gaza drept o "tentativa de genocid sistematic" impotriva palestinienilor, informeaza AFP. "Nu este prima data cand ne confruntam cu o astfel de situatie. Incepand din 1948, in fiecare zi, in fiecare luna, mai ales in luna sfanta a Ramadanului, asistam la o tentativa de genocid sistematic" din partea Israelului, a declarat Erdogan la o reuniune internationala a clericilor musulmani organizata la Istanbul.

Erdogan, care promoveaza cauza palestiniana si are legaturi stranse cu miscarea islamista Hamas, a condamnat vehement "lipsa de actiune" a comunitatii internationale fata de bombardamentele israeliene din Fasia Gaza. "Oamenii sunt pe cale sa dispara in Fasia Gaza", a spus Erdogan. "Ma adresez lumii musulmane: in afara de cateva tari, pana acum ati pastrat tacerea cand fratii vostri au fost masacrati", a adaugat Erdogan.

Erdogan a indemnat ferm marile puteri sa actioneze pentru obtinerea unui armistitiu in Fasia Gaza, deoarece, "bilantul mortilor, majoritatea femei si copii, nu inceteaza sa creasca". Turcia, anterior un aliat apropiat al Israelului, are relatii tensionate cu aceasta tara, dupa ce comandouri israeliene au ucis noua cetateni turci care incercau sa incalce o blocada israeliana impusa Fasiei Gaza, la bordul unui feribot turc incarcat cu ajutoare umanitare, in mai 2010.

Israelul efectueaza de zece zile raiduri aeriene asupra pozitiilor miscarii islamiste Hamas din Fasia Gaza, ca reactie la asasinarea a trei adolescenti israelieni si la atacurile cu rachete palestiniene. Bilantul confruntarilor este de circa 231 de morti de partea palestiniana si un mort in Israel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri