Republica Moldova va solicita Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) sa sanctioneze Rusia dupa interzicerea importurilor de fructe si leguma pe piata rusa, a declarat directorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, relateaza Unimedia.

"Suntem obligati sa facem anumite solicitari catre OMC. Au fost niste decizii neargumentate, vrem sa cerem explicatii de ce anume au fost luate aceste decizii. Avem si un memorandum in care este foarte bine specificat cum trebuie sa facem exportul de origine vegetala din R. Moldova", a precizat Ion Sula, potrivit Mediafax.

Directorul ANSA a afirmat ca mai intai trebuie estimat prejudiciul suferit de R. Moldova in urma interzicerii importurilor de legume si fructe pe piata rusa, iar ulterior sa fie solicitate sanctiuni. "Este pentru prima data cand R. Moldova va cere sanctiuni. In 2006, cand a fost impus embargoul la vinuri, Federatia Rusa nu era membru al OMC si nu puteam cere sanctiuni pentru Rusia", a precizat oficialul.

Decizia de a solicita sanctiuni impotriva Federatiei Ruse ar putea fi luata in decurs de o saptamana, responsabil fiind Ministerul Economiei de la Chisinau. Rusia a interzis, incepand de luni, importurile de conserve de fructe si legume din Republica Moldova, dupa ce a decis sa impuna un embargo asupra fructelor moldovenesti, din cauza unei "insecte periculoase". Autoritatile de la Chisinau considera ca decizia de a impune aceste embargouri este generata de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leanca a dispus autoritatilor in domeniu sa pregateasca, in regim de urgenta, o analiza detaliata privind cadrul juridic care vizeaza relatiile comerciale cu Rusia si sa vina cu propuneri.

Fructele respinse de Rusia, in gradinite si la Armata Nationala

Intre timp, autoritatile de la Chisinau examineaza posibilitatea ca fructele si legumele moldovenesti respinse de Rusia sa ajunga in curand pe pietele din tarile Uniunii Europene, dar si pe piata araba si cea belarusa. De asemenea, autoritatile de la Chisinau au propus sa acorde fructe gradinitelor, precum si Armatei Nationale, in urma restrictiilor impuse de Federatia Rusa, scrie site-ul agora.md.

Premierul Iurie Leanca a anuntat, marti, ca Guvernul va intensifica discutiile cu statele vecine pentru a promova exportul produselor moldovenesti. Leanca a adaugat ca piata din Belarus este deschisa in continuare pentru produsele din Republica Moldova. El a anuntat, de asemenea, ca presedintele belarus Aleksandr Lukasenko este asteptat in a doua jumatate a lunii septembrie intr-o vizita la Chisinau.

Premierul Republicii Moldova a mai declarat ca Acordul privind Zona de Liber Schimb cu UE va fi pus in aplicare incepand din 1 septembrie, inainte de termenul stabilit initial. Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat ca va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acordurile afecteaza economia rusa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri