Romania si alte state UE cauta solutii de depozitare a unei cantitati de aproximativ 70.000 tone de fructe proaspete produse de fermierii din Republica Moldova, in special mere si prune, dar si a viitoarei recolte de struguri din statul vecin, ca urmare a embargoului impus de Rusia.

"Se cauta acum - toate institutiile statului fac eforturi, din Romania, dar si din alte state membre - pentru a incerca sa depozitam parte din fructele din Republica Moldova pana la momentul vanzarii fara taxe vamale (...) In special vorbim de mere si de prune, acestea sunt zonele care sunt afectate acum in Republica Moldova, si, cu siguranta, va veni luna septembrie, atunci cand va trebui sa discutam si de struguri", a declarat, la Guvern, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivit Mediafax.

El a precizat ca, dupa o prima estimare, in Republica Moldova sunt in prezent aproximativ 70.000 de tone fructe, iar Romania poate pastra, in depozitele statului sau cu ajutorul firmelor private, in jur de 15.000 de tone din aceasta cantitate.

"Este un efort conjugat pe care conducatorii statului roman il fac in permanenta, dar si comisarul european pentru Agricultura (Dacian Ciolos-n.r.) pentru a veni in sprijinul fermierilor din Republica Moldova ca urmare a dificultatilor pe care acestia le au de a exporta pe piata pe care o aveau pana acum, pe piata Federatiei Ruse. Sunt facilitati pe care piata unica le ofera, si anume intrarea in vigoare a unui contingent de produse care pot intra pe piata UE fara taxe vamale. Acel contingent se presupune ca va intra pe piata undeva la 1 octombrie, inca se discuta la Bruxelles", a mai spus Constantin.

La jumatatea lunii mai, premierul Ponta si ministrul roman al Agriculturii au anuntat ca Romania a solicitat Comisiei Europene marirea contingentului de produse importate din Moldova, in principal mere, deoarece statul vecin a luat in calcul existenta unor repercusiuni din partea Rusiei si imposibilitatea de a mai exporta mere pe piata ruseasca. Republica Moldova a semnat, la 27 iunie, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana si Acordul de Liber Schimb, criticate de Rusia, care a avertizat ca va lua "masuri de protectie" daca se va dovedi ca acordurile afecteaza economia rusa.

Rusia a interzis, incepand de luni, importurile de conserve de fructe si legume din Republica Moldova, dupa ce a decis sa impuna un embargo asupra fructelor moldovenesti, din cauza unei "insecte periculoase". Autoritatile de la Chisinau considera ca decizia de a impune aceste embargouri este generata de interese geopolitice, iar premierul Iurie Leanca a dispus autoritatilor in domeniu sa pregateasca, in regim de urgenta, o analiza detaliata privind cadrul juridic care vizeaza relatiile comerciale cu Rusia si sa vina cu propuneri.

Intre timp, autoritatile de la Chisinau examineaza posibilitatea ca fructele si legumele moldovenesti respinse de Rusia sa ajunga in curand pe pietele din tarile Uniunii Europene, dar si pe piata araba si cea belarusa. De asemenea, autoritatile de la Chisinau au propus sa acorde fructe gradinitelor, precum si Armatei Nationale, in urma restrictiilor impuse de Federatia Rusa, scrie site-ul agora.md.

Premierul Iurie Leanca a anuntat, marti, ca Guvernul va intensifica discutiile cu statele vecine pentru a promova exportul produselor moldovenesti. In acelasi timp, directorul Agentiei Nationale pentru Securitatea Alimentelor, Ion Sula, a anuntat ca Republica Moldova va solicita Organizatiei Mondiale a Comertului adoptarea unor sanctiuni impotriva Rusiei, dupa interzicerea importurilor de fructe si legume pe piata rusa.

Decizia de a solicita sanctiuni impotriva Federatiei Ruse ar putea fi luata in decurs de o saptamana, responsabil fiind Ministerul Economiei de la Chisinau. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Romania va sprijini Republica Moldova in fata sanctiunilor economice la care este supusa din partea Rusiei, inclusiv pentru ridicarea cotelor de export pe piata europeana a produselor agro-alimentare moldovenesti, precizand ca a discutat cu omologul sau de la Chisinau.

Sursa foto: Fructe in cutii/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri