Rusia se confrunta cu un "exod de creiere" in ultimii ani, fenomen care s-a accentuat dupa recenta anexare a peninsulei Crimeea in luna martie. Majoritatea celor care parasesc tara invoca libertatea politica si economica, in contextul sanctiunilor venite din partea Occidentului, dar si teama de o recesiune economica, potrivit Business Insider.

Popularitatea presedintelui Vladimir Putin a crescut in Rusia in urma anexarii Crimeei, in ciuda presiunii venite din partea liderilor occidentali, care il acuza pe liderul de la Kremlin de sprijinirea separatistilor prorusi care ar fi doborat avionul Malaysia Airlines in Donetk.

Cu toate acestea, minoritatea care il contesta pe Putin este formata din mii de cetateni rusi. Acestia dezaproba politicile presedintelui si doresc sa paraseasca tara.

"Nu impartasesc opinia a 90% din cetatenii tarii: ma simt ca un strain aici, asadar de ce sa nu plec?", spune Tatiana Konkova, profesoara de literatura ruseasca si cantareata. Aceasta si-a sustinut ultimul concert in Moscova luna aceasta. Femeia intentioneaza sa plece in Georgia, un fost stat sovietic unde spera sa isi gaseasca un loc de munca, avand in vedere ca multi oameni de acolo vorbesc limba rusa.

Sunt oameni care deja au facut bani si le este teama sa nu-i piarda

Vladimir Paley, un genealog din Rusia, spune ca a primit multe cereri din partea unor cetateni rusi care vor sa obtina cetatenie straina. Daca in urma cu sase luni, cererile erau putine, acum acesta a angajat un asistent care sa-l ajute sa faca fata cercetarilor istoriilor familiilor, pentru care percepe o taxa de cel putin 1.000 de euro. Printre motivele invocate de clientii sai care doresc sa emigreze, acesta enumera o calitate mai buna a vietii, libertatea politica si cea economica. "Sunt oameni care deja au facut bani si le este teama sa nu-i piarda", spune Vladimit Paley.

Statisticile oficiale arata ca numarul emigrantilor rusi a crescut in ultimii doi ani de cinci ori comparativ cu perioada 2010-2012, inainte ca Vladimir Putin sa obtina un nou mandat de sase ani.

Potrivit serviciului de statistica rusesc Rosstat, 186.382 de rusi au emigrat in 2013, in timp ce numarul cetatenilor rusi care au parasit tara in 2012 era mai scazut, de 122.751. Comparativ, in 2011 numarul emigrantilor a ajuns la 36.774, iar in 2010 acesta era de 33.578.

Faptul ca oamenii vor sa-si paraseasca tara natala reprezinta un semnal de alarma pentru politicieni

Expertii apreciaza insa ca cifrele sunt mai mari. "Statisticile oficiale cu privire la migratie sunt foarte scazute", spune Mikkhail Gorshkov, directorul Institutului Sociologic Academia ruseasca de stiinte (ISRAS), institutie finantata de stat. "Faptul ca oamenii vor sa-si paraseasca tara natala reprezinta un semnal de alarma pentru politicieni: ce le lipseste?"

Sociologii spun ca acest fenomen este similar celui din perioada post-sovietica si ca Rusia risca sa piarda oamenii de care are cea mai mare nevoie. Tara se confrunta in prezent cu un deficit de forta de munca calificata, necesara pentru diversificarea economiei in scopul de a reduce dependenta de exporturile din domeniul energetic.

"Pierdem cei mai educati, activi si implicati oameni", spune Lev Gudkov, directorul centrului de sondaje Levada din Moscova. "Kremlinul vede acest lucru intr-un mod cinic - ca o forma de a da drumul la abur". El estimeaza ca in ultimul deceniu au parasit tara circa trei milioane de rusi, cifra similara primilor ani de dupa prabusirea Uniunii Sovietice, cand Rusia era intr-un haos politic si economic.

Putin, blamat pentru fragilitatea economica a clasei de mijloc

Cu toate ca numarul emigrantilor reprezinta mai putin de 1% din populatia totala de 143 de milioane de cetateni a Rusiei, una din doua persoane din clasa de mijloc cunoaste pe cineva care intentioneaza sa paraseasca tara, potrivit unui sondaj realizat de ISRAS in Moscova si Sankt Petersburg. Acelasi studiu arata ca 14% dintre cetatenii din clasa de mijloc cred ca situatia lor financiara s-a imbunatatit in urma venirii la putere a lui Putin, in timp ce 29% spun ca aceasta s-a inrautatit.

Printre acestia se numara si cateva personalitati importante, cum ar fi Pavel Durov, care a fondat cea mai mare retea sociala din Rusia, VKontakte, dar si economistul Sergei Guriyev si campionul mondial la sah Garry Kasparov, activist al opozitiei.

Motivele difera in functie de categoria sociala si cea de varsta. Daca exodul antreprenorilor e determinat de coruptie, birocratie si lipsa de credibilitate in justitie, tinerii pleaca pentru o mai buna educatie si oportunitati de locuri de munca. Familiile, in schimb, isi doresc un sistem mai bun al sanatatii si educatiei.

Clasa de mijloc din Rusia, dominata de birocrati loiali

In conditiile in care multi antreprenori pleaca din tara, sociologii spun ca intreaga clasa de mijloc stagneaza, aceasta schimbandu-se intr-un mod radical diferit fata de vest, fiind dominata tot mai mult de birocrati.

Citeste si:

    Peste 68% dintre oamenii clasei de mijloc sunt angajati la stat, arata ISRAS, ceea ce explica suportul masiv pentru politicile populiste, cum ar fi propunerea de anul trecut a presedintelui Putin de a creste salariile in sectorul public, pentru a scapa de protestele de strada.

    "Daca segmentul celor mai creativi oameni din mediul de afaceri mici si milocii pleaca, este un semn al inadaptarii economiei in ansamblu", spune Nikita Maslennikov, cercetator la think thank-ul rusesc INSOR.

    Presedintele Putin nu duce asadar lipsa de suport din partea cetatenilor rusi. Reactia ferma a acestuia la sanctiunile Statelor Unite si a Uniunii Europene i-a crescut popularitatea la cea mai mare rata din 2008, la o luna dupa succesul Rusiei in razboiul de cinci zile cu Georgia. Peste 80% din cetateni sprijina stilul de conducere a lui Putin, arata un studiu realizat de institutul Levada. Criticii liderului de la Kremlin se simt insa tot mai izolati in tara lor.

    Citeste si:

      Oamenii care aleg sa paraseasca Rusia se indreapta catre vest, alegand tara in functie de analiza realizata de un genealog. Daca afla ca au sau au avut rude in Polonia, Israel sau Bulgaria, aplica pentru pasapoarte catre aceste tari. Daca nu, Vladimir Paley, unul dintre geologii care ajuta cetatenii dornici sa emigreze, ii directioneaza catre Letonia, Republica Ceha, Cipru sau Bulgaria, unde pot obtine cetateniei daca fac investitii.

      Sursa foto: Strangere semnaturi Rusia/ Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Internațional »


      Setari Cookie-uri