Sanciunile europene impuse Rusiei in contextul crizei din Ucraina nu vor afecta constructia proiectului South Stream prin care gazele rusesti vor fi transportate in Europa, a precizat directorul general al OMV, Gerhard Roiss, revistei austriece profil, transmite Reuters.

"Nu vad nicio influenta", a afirmat Roiss intr-un interviu aparut luni in publicatia austriaca. Sanctiunile adoptate de Uniunea Europeana saptamana trecuta includ interzicerea exporturilor de echipamente avansate destinate industriei petrolului si masuri de interzicere a finantarii pe termen lung a bancilor rusesti pe pietele europene de capital. Sanctiunile nu se refera insa la masuri de reducere a livrarilor rusesti de gaze, potrivit Mediafax.

Roiss, a carui companie a semnat un acord cu Gazprom, in luna iunie, de prelungire a South Stream pana in Austria, a spus ca este sigur de faptul ca autoritatile de la Bruxelles vor accepta constructia conductei, in pofida rezervelor exprimate de oficiali ai UE. "Europa s-ar impusca singura in picior daca ar interzice constructia conductei", a aratat seful OMV.

Ministrul austriac al Economiei a declarat weekendul trecut ca cele mai afectate de sanctiuni vor fi sectoarele high-tech si agriculturii. South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, are rolul sa transporte gaze rusesti catre centrul Europei, pe o ruta care sa ocoloeasca Ucraina.

Europa depinde de Rusia pentru o treime din necesarul sau de gaze si circa jumatate din livrari au loc prin Ucraina. Potrivit Comisiei Europene, proiectul South Stream nu respecta in prezent legislatia UE in domeniul concurentei intrucat nu ofera si accesul unor terte parti. South Stream contravine si politicii UE de diversificare a furnizorilor, pentru reducerea dependentei de Rusia.

Roiss a aratat ca tronsonul austriac al gazoductului, care urmeaza sa fie construit in 2016 si sa asigure primele livrari in 2017, va respecta in totalitate legislatia comunitara. Gazprom si OMV au anuntat in iunie ca vor imparti costul de 200 de milioane de euro al tronsonului de 50 de kilometri de pe teritoriul austriac al South Stream, care va avea o lungime totala de 2.446 de kilometri.

Conducta va traversa Rusia, iar apoi va trece pe sub Marea Neagra si va tranzita Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia, pana in Austria. Un alt tronson va fi construit catre Italia. Partenerii Gazprom pentru portiunea offshore a gazoductului sunt compania italiana Eni, Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri