Colapsul economic care afecteaza Fasia Gaza in urma conflictului cu Fortele Militare Israeliene (IDF) a izolat tara si a favorizat dezvoltarea economiei negre, dupa ce somajul a ajuns la aproape 40% si jumatate din populatia totala de 1,8 milioane de locuitori traieste in saracie, noteaza CNN.

Pierderea de vieti umane nu este singura consecinta tragica a razboiului de trei saptamani din Fasia Gaza, economia fiind grav afectata de masurile Israelului.

In urma venirii la putere a gruparii Hamas, in 2007, Israelul a impus un blocaj maritim si aerian in Fasia Gaza, iar economia tarii a fost astfel izolata. Aceasta masura a limitat aprovizionarea tarii cu materiale de constructie, produse medicale si alimentare.

Potrivit Bancii Mondiale, aproape 1 milion de persoane din Fasia Gaza, reprezentand circa jumatate din populatia totala de 1,8 milioane locuitori, traiesc in saracie. In plus, unul din trei locuitori nu are un loc de munca. Somajul a ajuns la 40% in teritoriul care ocupa 360 kilometri patrati.

Contractarea economiei reale a facut ca piata neagra a produselor sa infloreasca. Locuitorii din Gaza au construit tuneluri subterane prin care aduceau in mod ilegal marfuri din Egipt, ca forma de sfidare a blocadei. Tunelurile au fost insa folosite si de membrii Hamas pentru a aduce arme si a lansa atacuri in Israel.

Sufocare economica dupa inchiderea tunelorilor subterane

Expertul in politica strategica din Orientul Mijlociu David Butter considera ca inchiderea tunelurilor subterane de catre guvernul din Egipt a zguduit puternic economia din Gaza. Circa 200 de tone care totalizau produse de comert erau aduse prin tuneluri, inclusiv combustibil si masini. Ele erau asadar o poarta de acces pentru bunuri, dar si o sursa de venit pentru Hamas, care colecta taxe de vama si licente pentru accesul in tuneluri.

Populatia din Fasia Gaza este in mare masura dependenta financiar atat de ajutorul Natiunilor Unite, care acorda ajutor umanitar pentru circa 1 milion de oameni, dar si de Autoritatea Palestiniana, care plateste salarii celor 70,000 de membri ai serviciului public.

Cel putin 1.800 de persoane au fost ucise in Fasia Gaza in cele 28 de zile de operatiuni militare israeliene. De partea israeliana, bilantul este de 68 de morti, inclusiv 65 de militari.

Sursa foto: Fasia Gaza/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri