Se afla economia Rusiei cu adevarat in colaps? Odata cu anexarea Crimeei si startul luptelor de secesiune din Ucraina, UE, inspirata "orbeste" de catre Statele Unite, a instituit mai multe sanctiuni economice impotriva Rusiei, pentru rolul jucat in presupusa sustinere a actiunilor separatistilor din estul Ucrainei. Vladimir Putin a raspuns insa acestor sanctiuni precum un adevarat strateg, in timp ce Barack Obama ar putea ramane treptat fara "aliatii".

Frederic Legrand / Shutterstock.com

Sanctiunile comune impuse de UE si Statele Unite vizeaza in special blocarea accesului la pietele financiare europene, interzice vanzarile de armament, comertul cu tehnologii sensibile si cu bunuri de uz militar si civil. In plus, Bruxellesul a decis blocarea activelor umor oameni de afaceri rusi apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, acuzati ca beneficiaza de anexarea Crimeei.

In replica, Rusia a adoptat mai multe decizii, cea mai recenta vizand interzicerea importurilor de carne de vita, porc, pasare si peste, precum si la branza, lapte, legume si fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeana, Australia, Canada si Norvegia. Exporturile de produse agricole europene spre Rusia reprezentau anul trecut 11,8 miliarde euro, respectiv 9,9% din totalul exporturilor din UE catre Rusia. Fructele, branzeturile, carnea de porc si legumele constituie principalele patru sectoare agricole de export din UE spre Rusia, pentru un total de 3,7 miliarde euro in 2013. Acestea sunt urmate de alcool (725 mil. euro) si vinuri (595 mil. euro).

Investitorii nu au primit bine masurile luate de Vladimir Putin, indicele Micex fiind in declin cu 0,1% la bursa din Moscova, iar scaderea de la inceputul anului de 11%. Rubla a scazut cu 0,6%, la 36,4950 unitati pentru un dolar, cel mai redus nivel din luna martie, cand Rusia a anexat Crimeea. Interzicerea importurilor de alimente din SUA ar putea provoca aprecierea inflatiei cu 0,5 puncte procentuale in acest an si cu 1 punct procentual in 2015, considera Natalia Orlova, economist sef la Alfa Bank. Pentru acest an este anticipata o inflatie de 7% si de 8% în 2015, a spus ea.

Riscul cresterii preturilor este improbabil sa afecteze popularitatea lui Vladimir Putin, care a atins in aceasta luna 87%, in timp ce atitudinea negativa a rusilor fata de Statele Unite a urcat in iulie la 74%, fata de 44% in ianuarie, potrivit datelor Levada-Center.

Vestul, o "armata de avocati" - Putin, ex-KGB

Nu exista un exemplu mai bun, decat graficul de mai jos, pentru a arata ca Vladimir Putin, probabil si in cea mai proasta zi a sa, il poate surclasa pe Barack Obama sau orice alt lider din Vest, atunci cand vine vorba de strategie. In ciuda protestelor vestice cu privire la sanctiunile impuse de Rusia, pe motiv ca acestea vor afecta mai mult economia rusa decat pe cea europeana, o privire atenta la excedentul net cu Rusia al Uniunii Europene pe exporturile de alimente in 2013, potrivit datelor publicate de Eurostat, arata foarte clar cine va simti in realitate efectul sanctiunilor.

Putem afirma ca Vladimir Putin l-a atras pe Barack Obama intr-o strategie de tipul "Divide et impera". Ce alta metoda mai buna ar exista in a stopa alianta de reactii politice si media despre "Proscrisul Putin" decat a forta Uniunea Europeana sa intre intr-o spirala de deficite comerciale (in special cea a Germaniei?). Potrivit graficului urmator, Rusia este, de departe, cel mai mare partener de export net al Europei pentru alimente... si daca acea coloana dispare, in urma sanctiunilor, cel mai probabil Uniunea Europeana va intra intr-un puternic deficit comercial.

Cine este cel mai grav afectat de interdictiile Rusiei?

In valoare absoluta, Germania, Polonia si Olanda - cei trei mari exportatori europeni catre Rusia - vor avea cel mai mult de pierdut in urma limitarii comertului cu Rusia, iar Finlanda si doua dintre tarile baltice, Lituania si Letonia, vor pierde un procent foarte mare din PIB. De asemenea, exporturile de peste din Norvegia catre Rusia vor disparea, in timp ce "daunele" pe care le va suferi economia SUA vor fi destul de limitate, scrie Russia Today. Rusia a interzis importul de fructe, legume, carne, peste si produse lactate din cele 28 de tari ale UE, SUA, Canada, Norvegia si Australia timp de un an.

Politica comerciala a UE este puternic dependenta de importurile de produse alimentare realizate de Rusia. Anul trecut, Rusia a cumparat produse alimentare in valoare de 12 miliarde euro de la blocul comunitar, ceea ce reprezinta aproximativ 10 la suta din totalul exporturilor, potrivit Eurostat. Ca urmare, fermierii din Europa s-ar putea confrunta cu pierderi mari, daca vor gasi piete alternative pentru bunurile lor, in special fructe si legume. Unii solicita deja guvernelor despagubiri.

Finlanda, care incearca sa depaseasca recesiunea cu care s-a confruntat economia tarii in 2012 si 2013, simte deja efectele scaderii schimburilor comerciale cu Rusia, de la inceputul crizei din Ucraina. De altfel, premierul finlandez considera ca situatia s-ar putea inrautati si vrea sa ceara UE compensatii pentru pierderile generate de sanctiunile privind Ucraina.

Interzicerea de catre Rusia a importurilor de alimente din Uniunea Europeana si Statele Unite provoaca ingrijorare si in industria lactatelor din Spania, potrivit uneia dintre cele mai mari companii de profil din aceasta tara, Industrias Lacteas Asturianas. Proprietatul Industrias Lacteas Asturianas, Francisco Rodriguez, a declarat ca aceasta interdictie, impreuna cu scaderea cererii pe piata chineza, confirma realitatea ingrijoratoare la nivelul intregului sector. "Nu s-a pregatit nimic la Bruxelles pentru a rezolva aceasta situatie", a spus Rodriguez.

In acelasi timp, in pofida declaratiilor lui Barack Obama ca Rusia devine din ce in mai izolata pe scena mondiala, se pare ca rusii au gasit un nou grup de prieteni cu care sa se joace, in arena comertului global. Dupa ce tarile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) au anuntat o intelegere de 10 miliarde de dolari pentru a dezvolta o banca BRICS comuna si pentru un fond comun de 100 miliarde de dolari, in concurenta cu FMI si Banca Mondiala, Rusia intentioneaza sa inlocuiasca bunurile interzise cu importuri din America Latina, Turcia, China si multe alte natiuni.

Industria, pasul doi

O a doua carte pe care Vladmiri Putin o joaca in acest razboi strategic vizeaza industria. Vladimir Putin a raspuns fata de sanctiunile impuse companiei aeriene ruse low-cost Dobrolet de a nu mai zubra in spatiul aerian european cu o miscare neortodoxa: a dat comanda de 16 avioane cu o singura punte de la Boeing, in valoare de 1,5 miliarde de dolari.

Dobrolet, divizia low-cost a companiei ruse Aeroflot, a fost nevoita sa opreasca activitatea din cauza sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Rusiei. Aeroflot a suspendat operatiunile Dobrolet pe 4 august, la o zi dupa ce companiile europene au anulat contractele de leasing, service si asigurari cu compania. Livrarea a 16 avioane Boeing 737-800 va avea loc in perioada 2017-2018, iar Dobrolet a platit deja un avans, a declarat purtatorul de cuvant al companiei Maxim Fetisov.

De altfel, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a pronuntat sambata in favoarea intensificarii cooperarii economice cu Occidentul, in numele "bunului simt" si in pofida sanctiunilor, lansand un proiect de explorare petroliera ruso-american in Arctica. Compania americana ExxonMobil si grupul rus Rosneft au initiat operatiuni de explorare in Marea Kara, in nordul Siberiei.

"Transmitem felicitari pentru acest proiect si suntem dispusi sa intensificam cooperarea cu partenerii nostri", a declarat Vladimir Putin. "Companiile inteleg foarte bine necesitatea unei astfel de cooperari. Pragmatismul si bunul simt prevaleaza, in pofida dificultatilor contextului politic actual, iar acest lucru este multumitor", a subliniat presedintele Rusiei.

Europa, fara gaz in pragul iernii?

Jumatate din livrarile de gaz in UE provin din Rusia, iar doua treimi dintre acestea tranziteaza Ucraina, afectata de cateva luni de confruntari violente intre fortele sale si separatistii prorusi din estul tarii. In prezent, livrarile de gaze rusesti care Ucraina au fost sistate din luna iunie, dupa ce Gazprom a anuntat oficial incetarea furnizarii gazelor neplatite in avans. UE si-a constituit aproape doua treimi din stocurile de gaz pentru iarna, insa unele tari membre au stocuri mai reduse.

Europa consuma anual circa 400 de miliarde de metri cubi de gaze, din care importa 250 de miliarde. Din aceasta cantitate, o treime provin din Rusia, iar restul sosesc din Norvegia, Algeria sau din alte state ale lumii, prin intermediul terminalelor de gaze natural lichefiat din Spania. Si Olanda produce mari cantitati, astfel ca Vestul Europei este sigur ca nu vor fi probleme cu alimentarea.

Pe de alta parte, Estul Europei se afla intr-o situatie mult mai grea, fiind dependent de o singura sursa, respectiv Gazprom. Cea mai mare parte a gazelor ruse folosite de Europa ajung la consumatori tranzitand Ucraina, aproximativ 15% din gazele naturale consumate in Europa trecand pe la vecinii nostri. O alta parte strabate Belarus, in vreme ce o noua ruta, pe sub Marea Baltica, este folosita de la punerea in functiune a gazoductului Nord Stream, realizat de catre Gazprom impreuna cu nemtii de la E.ON si olandezii de la Gasunie.

Nota: o parte din informatiile prezentate in acest articol au fost preluate de pe Zero Hedge.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri