Ofensiva insurgentilor sunniti care au preluat controlul asupra unor teritorii vaste in nord-vestul Irakului continua de doua luni, insa de joi acestia sunt vizati de atacuri tintite americane, primele operatiuni ale Statelor Unite in Irak de la retragerea trupelor, in 2011, informeaza AFP.

- iunie 2014

- 10 iunie: Sute de insurgenti sunniti apartinand, majoritatea, Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL) au preluat controlul asupra celui de-al doilea oras al tarii, Mosul, si unei mari parti din provincia sa, Ninive (nord). De asemenea, au controlul asupra mai multor sectoare din doua provincii apropiate, Kirkuk si Salaheddine. In numeroase locuri, fortele de securitate si-au abandonat pozitiile.

SIIL, care beneficiaza de sprijin din partea unor fosti ofiteri ai lui Saddam Hussein, grupari salafiste si unor triburi, controlau deja, din ianuarie, Fallujah si mai multe sectoare din provincia vestica Anbar.

- 11 iunie: Insurgentii au preluat controlul asupra Tikrit, fostul fief al lui Saddam Hussein si capitala provinciei Salaheddine (nord).

- 12 iunie: Fortele kurde au preluat controlul asupra orasului petrolier Kirkuk, cu scopul de a-l proteja de un posibil atac al insurgentilor.

- 15 iunie: Al-Adhim, in provincia Diyala (est), a cazut in mainile jihadistilor.

- 19 iunie: Armata a afirmat ca a reusit sa reia controlul asupra principalei rafinarii, Baiji, la 200 de kilometri nord de Bagdad.

- 20 iunie: Cel mai influent demnitar siit al Irakului, Ali Al-Sistani, face apel la alungarea insurgentilor si la formarea "unui guvern eficient", care "sa evite erorile din trecut". Premierul irakian, Nouri al-Maliki, un siit, este acuzat ca a dus o politica confesionala ce a marginalizat minoritatea sunnita si a pregatit terenul pentru ofensiva jihadista.

- 23 iunie: Insurgentii au ocupat Tal Afar (provincia Ninive) si aeroportul sau.

- 29 iunie: SIIL proclama crearea unui califat in teritoriile cucerite in Irak si Siria, dupa care a anuntat modificarea numelui gruparii in "Statul Islamic". El l-a proclamat pe Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" si "liderul musulmanilor din intreaga lume".

- iulie

- 3 iulie: Presedintele Kurdistanului Irakian, Massoud Barzani, solicita Parlamentului regiunii autonome sa organizeze un referendum de independenta.

- 5 iulie: Abu Bakr Al-Baghdadi apare intr-o inregistrare video postata pe site-uri jihadiste, indemnandu-i pe toti mulsumanii sa i se "supuna".

- 18 iulie: Crestinii din Mosul fug in masa dupa un ultimatum al jihadistilor.

- august

- 2-3 iulie: SI ocupa mai multe orase tinute de kurzi, intre care Sinjar si Zumar, in apropiere de frontiera cu Siria, aplicand o lovitura dura fortelor Peshmergas. Zeci de mii de civili, intre care multi proveniti din minoritatea Yezidi, au fugit in munti.

- 4 august: Nouri al-Maliki ordona fortelor aeriene sa-si aduca sprijinul fortelor kurde Peshmergas.

- 7 august: Jihadistii ocupa Qaraqosh, cel mai mare oras crestin din Irak, determinand zeci de mii de persoane sa fuga. Ei preiau controlul asupra barajului de la Mosul, cel mai mare al tarii. Presedintele american Barack Obama autorizeaza atacuri militare tintite "pentru a proteja civilii" blocati, dar si personalul american, evocand riscul producerii unui genocid.

- 8 august: Statele Unite se implica pentru prima oara de la retragerea trupelor americane, in 2011, bombardand pozitii jihadiste.

ONU incearca sa stabileasca un "coridor umanitar" in nord, pentru a permite evacuarea civililor amenintati. Barack Obama nu a stabilit un termen pentru incheierea operatiunii militare, anunta Casa Alba. Franta este "pregatita sa participe" la ajutorarea civililor.

Sursa foto: Silueta unui rebel musulman/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri