Decizia Rusiei de a interzice anumite produse alimentare din Uniunea Europeana, Norvegia, SUA, Canada si Australia va avea un impact mai mare asupra catorva tari, in timp ce economia Rusiei ar putea suferi chiar mai mult decat se astepta, arata o analiza a Euromonitor International.

Dintre toate tarile afectate de interdictie, Uniunea Europeana are cea mai solida relatie comerciala cu Rusia, tara care a reprezentat o destinatie pentru 2,6% din exporturile UE in 2013. Ponderea creste de la 0,4% in cazul Portugaliei, la 19,1% in Lituania. Dintre toate tarile vizate de sanctiuni, cele mai dependente din punct de vedere al exporturilor agricole sunt Danemarca, Lituania si Cipru.

Lituania, unul dintre cei mai importanti parteneri de afaceri ai Rusiei, se afla in prima linie a tarilor afectate de decizia Moscovei. Principalele produse exportate anul trecut in Rusia au fost legumele, fructe, nuci, produse lactate si oua, majoritatea fiind incluse pe lista alimentelor interzise. Exporturile de mancare si bauturi din Lituania catre Rusia au totalizat anul trecut 1,8 mld. dolari, echivalentul a 28,2% din totalul exporturilor realizate catre Rusia in 2013.

Autogol pentru Rusia

Sanctiunile pot reprezenta insa si un autogol pentru Rusia, mai arata analiza Euromonitor. Rusia reprezinta un importator de produse alimentare, cu un deficit comercial pe zona alimentelor, animale vii si bauturi de 23,8 mld. dolari in 2013. Interzicerea produselor din UE ar putea genera o crestere a inflatiei, deja aflata la un nivel ridicat de 6,8%. Rusia va fi nevoita sa impulsioneze productia agricola interna si sa gaseasca noi furnizori de produse alimentare. Aceasta situatie trebuie vazuta intr-un context mai larg, implicand un nivel scazut al investitiilor si o incredere scazuta a mediului de afaceri.

Rusii aloca o mare parte a bugetului pe mancare si produse non-alcoolice (30,5%). Acest procent este si mai ridicat – 41% - in cazul locuitorilor cu venituri mici. Doar pe carne consumatorii rusi au cheltuit anul trecut 92,2 mld. dolari in 2013.

Anul trecut deficitul comercial cu Federatia Rusa a fost de 977 de milioane de euro, importurile totalizand peste 2,3 miliarde de euro. Romania a importat din Rusia combustibili si uleiuri minerale (1,9 miliarde de euro), cauciuc si articole din cauciuc (66 de mil. euro) si produse din fonta si fier- 27,2 mil. euro. In schimb, a exportat produse farmaceutice, uleiuri esentiale si lemn.

Rusia a importat in 2013 carne si produse din carne in valoare de 6,7 mld. dolari. Cei mai mari furnizori veneau din tari precum Danemarca (au livrat 6,6% din produsele din carne din Rusia), Germania (6,4%), SUA (5,3%) si Canada (3,8%). Pe de alta parte, cei mai mari exportatori de produse lactate in Rusia au fost anul trecut Finlanda (19,6 mil. dolari), Estonia (19,4 mil. dolari), Polonia (8 mil. dolari) si Lituania (7,3 mil. dolari).

Ca urmare a acestei decizii, productia interna de produse agricole ar putea creste in urmatoarele 18 luni la 10,8 mld. dolari, a precizat Nikolay Fyodorov, ministrul Agriculturii din Rusia.

Sursa foto: Rusia, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri