Piata de titei se confrunta in prezent cu un declin al cererii, iar rezervele din bazinul Atlantic ajuta la mentinerea preturilor, insa situatia geopolitica actuala ar putea afecta aceasta stabilitate. Agentia Internationala a Energiei (IEA) arata ca dintre conflictele majore care se desfasoara acum in lume, inclusiv cele din Ucraina si Libia, doar criza din Irak poate afecta piata produselor petroliere, scrie CNBC.

"Preturile petrolului sunt surprinzator de stabile in conditiile riscurilor geopolitice care afecteaza mari zone producatoare de petrol", noteaza organizatia in raportul lunar al sectorului energiei, publicat marti, aratand totodata ca este vorba despre un "confort incomod".

Contractele futures cu petrol de tip Brent, de referinta la bursa din Londra, au scazut la 105 dolari pe baril in ultimele saptamani, iar pentru petrolul de tip West Texas Intermediate (WTI), de referinta pentru preturile petrolului din SUA, acestea au scazut sub 98 de dolari pe baril. Agentia Internationala a Energiei arata ca aceste scaderi vin pe fondul unui declin al cererii in ultimele luni, dar si a unei saturari a pietei de titei, inclusiv a stocurilor mari din bazinul Atlantic, care ajuta la tinerea preturilor sub control.

Previziunile initiale pentru cererea globala de petrol pentru 2014 au fost revizuite in scadere, la 1 milion de barili pe zi, IEA avertizand ca evenimentele din Irak sunt cele care pot influenta cel mai mult preturile de titei. Fortele militare ale Statelor Unite au lansat in urma cu cateva zile un atac aerian asupra artileriei insurgentilor islamisti din Irak, parte din grupul SIIL (Statul Islamic din Irak si Levant), care a preluat controlul asupra unor largi teritorii din nordul tarii.

Triunghiul situatiei geopolitice care ating marii producatori de petrol: Irak, Rusia si Libia

Potrivit IEA, cele mai ingrijoratoare evenimente din Irak sunt taxele tot mai mari pe care fortele islamiste le impun asupra productiei din nordul tarii, problemele de aparare ale Guvernului Regional Kurdistanian (KRG) din regiunea autonoma Kurdistan si evacuarea personalului de la instalatiile petroliere. Cu toate acestea, organizatia avertizeaza si asupra blocajelor in infrastructura din sudul tarii, care ar putea fi mai problematice pentru cresterea aprovizionarii din Irak decat dezastrul umanitar din nord.

Un alt conflict major care ar putea afecta preturile petrolului la nivel global este cel dintre Rusia si Ucraina, insa seturile de sanctiuni impuse de SUA si UE asupra Rusiei influenteaza prea putin aceasta piata. "Reprezentantii acestei industrii cred ca niciun set de sanctiuni nu va avea un efect tangibil pe termen scurt asupra livrarilor de petrol din Rusia", se arata in raportul IEA.

Barilii care provin acum din Libia isi gasesc cu greu cumparatori.

In Libia, cu toate ca securitatea este instabila, preturile nu vor fi afectate pe termen scurt, iar blocarea exporturilor de catre rebeli - care au fost insa deschise in aprilie 2014 - reprezinta mai mult un dezavantaj pentru piata decat un pericol.

"Piata din Atlantic este atat de bine aprovizionata acum incat barilii care provin acum din Libia isi gasesc cu greu cumparatori", conform IEA.

Cererea globala de petrol se va accelera la 1,3 milioane de barili pe zi pana in 2015, pe masura ce economia globala isi revine.

Sursa foto: Steagul Irakului pe harta lumii/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri