Jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) pot deveni suficient de puternici cat sa ia ca tinta oameni de pe strazi in Marea Britanie, in cazul in care nu se trece la actiune, avertizeaza premierul britanic David Cameron intr-un articol de presa, citat de BBC News online.

Cameron scrie intr-un articol publicat in The Sunday Telegraph ca un "raspuns umanitar" fata de SI nu este suficient si ca este necesar un "raspuns ferm in domeniul securitatii". Articolul apare in contextul in care conducatori ai Bisericii si-au exprimat ingrijorarea ca Marea Britanie nu are o abordare "coerenta" fata de extremismul islamic, relateaza Mediafax.

SI a preluat controlul asupra unor portiuni importante din nordul Irakului si din Siria in aceasta vara. Fortele kurde, sustinute cu atacuri efectuate de catre fortele aeriene americane, lupta in prezent pentru a prelua controlul asupra barajului de la Mosul, in nordul Irakului. Au aparut, de asemenea, informatii despre continuarea masacrarii unor non-musulmani de catre gruparea sunnita, care cauta sa construiasca un nou stat islamic de o parte si de alta a frontierei dintre Irak si Siria.

"O securitate reala va fi atinsa numai atunci cand ne vom folosi toate resursele - ajutorul, diplomatia, puterea militara - pentru a contribui la crearea unei stabilitati mai mari in lume", scrie Cameron in The Sunday Telegraph. "Daca nu actionam sa oprim macelul comis de aceasta miscare terorista exceptional de periculoasa, va deveni tot mai puternica, pana cand ne va lua ca tinta pe strazile din (Marea) Britanie", continua premierul.

El avertizeaza ca daca SI a putut sa-si "ciopleasca asa-numitul califat", Marea Britanie s-ar putea "confrunta cu un stat terorist la malul Mediteranei si invecinandu-se cu state NATO".

Londra a largart ajutoare unor persoane refugiate in nordul Irakului, dar un "raspuns mai larg, politic diplomatic si in domeniul securitatii" este necesar pe langa actiunile umanitare, a avertizat Cameron. "Avem nevoie de un raspuns ferm in domeniul securitatii, indiferent daca este vorba despre o actiune militara de urmarire a teroristilor, o cooperare internationala in domeniile informatiilor si luptei impotriva terorismului ori o actiune intransigenta impotriva teroristilor acasa la ei", scrie seful Guvernului britanic.

David Cameron sugereaza ca oricine merge, pe strazile din Marea Britanie, cu un steag islamic asupra lui, ar trebui sa fie arestat.
El insista totodta asupra faptului ca el nu considera toate acestea un "razboi impotriva terorimului", ci ca pe o "batalie intre islam, pe de o parte, si extremisti care vor sa abuzeze islamul, pe de alta parte".

Intr-o interventie in direct pe postul Radio 5, secretarul pentru Comunitati Stephen Williams a declarat ca orice britanic care incurajeaza alti oameni sa se alature SI este necesar sa suporte "intreaga rigoare a legii".

Violentele provocate de catre SI au izgonit aproximativ 1,2 milioane de irakieni din locuinte. Comunitati intregi de etnici yazidi si crestini au fost nevoite sa se refugieze in nordul tarii, dar si siiti irakieni, pe care SI nu-i considera "musulmani adevarati".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri