Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, a anuntat, luni, in cadrul unei conferinte de presam ca va parasi in curand ambasada Ecuadorului din Londra, unde este refugiat de 26 de luni, relateaza AFP.

"Pot confirma ca voi parasi in curand ambasada", a declarat Julian Assange, adaugand ca plecarea sa nu are legatura cu "motivele invocate de institutiile media din grupul Murdoch si Sky News", potrivit carora acesta ar avea probleme de sanatate, subliniaza Mediafax.

Tabloidul The Sun si postul de televiziune de stiri Sky News au afirmat ca australianul de 43 de ani ar putea parasi ambasada, unde beneficiaza de protectie diplomatica, din motive de sanatate, adaugand ca sufera de probleme pulmonare si cardiace.

Julian Assange nu a oferit detalii despre momentul exact si modul in care se va desfasura plecarea sa.
El a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa, alaturi de ministrul ecuadorian al Afacerilor Externe, Ricardo Patino, care a lasat impresia ca plecarea lui Assange va avea loc pe termen mediu sau lung.

Patino a sugerat lansarea unei campanii internationale pentru "eliberarea" fondatorului WikiLeaks, refugiat din iunie 2012 la ambasada Ecuadorului si care beneficiaza de la 18 august de "azil politic". "Trebuie sa punem capat acestei situatii. Doi ani inseamna prea mult. Este timpul sa-l eliberam pe Julian Assange", a precizat seful diplomatiei ecuadoriene.

"Continuam sa-i oferim protectia noastra (...). Continuam sa fim disponibili pentru a discuta cu Guvernele britanic si suedez pentru a gasi o solutie la aceasta incalcare serioasa a drepturilor omului in cazul lui Julian Assange", a continuat ministrul, facand apel la lansarea unei campanii internationale.

Zeci de jurnalisti au asistat la conferinta de presa in micul apartament care gazduieste ambasada ecuadoriana, in vestul capitalei britanice. Fondatorul WikiLeaks traieste acolo de cand a epuizat toate metodele juridice pentru a evita executarea unui mandat european de arestare emis de Stockholm.

El neaga acuzatiile de agresiuni sexuale formulate impotriva sa de doua tinere suedeze si se teme ca, daca se va preda justitiei suedeze, va fi extradat in Statele Unite, pentru a raspunde la acuzatiile legate de publicarea, de catre site-ul sau, a sute de mii de documente secrete ale administratiei si armatei americane. Un tribunal din Stockholm a mentinut la jumatatea lui iulie mandatul de arestare pe numele lui Assange, o lovitura pentru perspectivele de rezolvare rapida a problemelor judiciare cu care se confrunta acesta de patru ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri