Presedintele turc in exercitiu, Abdullah Gül, a afirmat marti seara ca ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, il va succeda pe premierul islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan, ales sef de stat, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

"Din ce am inteles, Ahmed Davutoglu va fi viitorul sef al Guvernului", a spus presedintele turc in exercitiu pentru presa, in cursul unei ultime receptii la palatul prezidential. "Eu sunt cel care l-a convins sa intre in politica. Il voi sustine", a spus Gül.

Numele lui Davutoglu (foto), deputat de Konya (centru) si ministru de Externe din 2009, a fost mentionat tot mai frecvent in ultimele zile in culisele politice ale capitalei turce pentru preluarea stafetei de la Erdogan, ales in cursul unui prim scrutin cu sufragiu universal, desfasurat la 10 august.

Erdogan urmeaza sa isi anunte oficial succesorul joi. Initial, acesta va fi ales presedinte al Partidului Justitiei si Dezvoltarii (PKK), aflat la putere, in marja unui congres extraordinar convocat pentru 27 august, dupa care va forma noul guvern dupa ce presedintele ales va depune juramantul, la 28 august. Pe de alta parte, Abdullah Gül a sugerat ca pentru moment nu intentioneaza sa ramana activ in politica, dar a repetat ca "este firesc" sa se intoarca in AKP, denuntand, de asemenea, o "lipsa de respect" din partea unor membri ai acestei formatiuni care s-au opus ferm ca el sa ocupe o functie de conducere in cadrul partidului.

Cofondator cu Erdogan al AKP, aflat la putere din 2002, Gül s-a conformat Constitutiei si a intrerupt toate legaturile cu formatiunea sa dupa ce a fost ales presedinte de catre Parlament, in 2007.

In varsta de 60 de ani, Erdogan a promis ca va consolida prerogativele sefului statului, un post in generalprotocolar, pentru a pastra fraiele tarii, atragandu-si criticile opozitiei care denunta o deriva autocratica.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri