Ministrul ucrainean al Economiei Pavlo Seremeta a anuntat, joi, ca demisioneaza, dupa ce a intrat intr-un conflict cu premierul Iateniuk, in contextul in care tara are grave probleme financiare ca urmare a conflictului din partea de est, relateaza AFP.

"In loc sa lupt impotriva sistemului de ieri, am decis sa lucrez cu oamenii care vor crea sistemul de maine", a scris el pe pagina de Facebook. Seremeta a explicat joi presei ca "linia rosie" a fost incalcata miercuri, cand Guvernul a numit un reprezentant comercial, pe Valeri Piatnitki, sfidand dezacordul ministrului Economiei, in subordinea caruia se afla. Demisia urmeaza sa fie supusa aprobarii Parlamentului, pentru a-si produce efectul.

Un economist format in Statele Unite, Pavlo Seremeta, in varsta de 43 de ani, dar si ministerul pe care-l conduce au fost criticati saptamana aceasta de catre premierul Arseni Iateniuk, care considera reformele intreprinse insuficiente, arata Mediafax. "Nu sunt satisfacut de viteza si de amploarea reformelor", intr-un moment in care "separatistii sustinuti de Rusia fac totul sa sugrume economia ucraineana", distrugand infrastructura in estul industrializat si provocand prejudicii care se ridica la miliarde de dolari, a declarat miercuri Iateniuk, intr-o sedinta de Guvern.

Salvatorul financiar al Ucrainei: FMI

Aflata intr-o recesiune aproape neintrerupta de peste doi ani, Ucraina s-ar putea confrunta cu o contractare de 6,5% a PIB-ului in acest an, potrivit Fondului Monetar International (FMI), care a salvat economia ucraineana de la asfixie acordand Kievului o linie de credit in valoare de 17 miliarde de dolari, in cadrul unui plan international in valoare de 27 de miliarde de dolari.

Pavlo Seremeta, un fondator al Scolii de Afaceri din cadrul prestigioasei Universitati Kiev-Moghila, a participat in mod activ la miscarea proeuropeana de contestare care a inlaturat de la putere, in februarie, regimul prorus al lui Viktor Ianukovici, dupa o baie de sange in centrul Kievului. Nominalizarea sa, la fel ca a celei mai mari parti a ministrilor, a fost anuntata in Piata Maidan, simbolul miscarii de contestare in Kiev.

Aceasta este a doua demisie rasunatoare de aceasta saptamana, dupa demisia jurnalistei si militantei Tetiana Ciornovol, insarcinata cu lupta impotriva coruptiei in Guvern, care a denuntat "lipsa de bunavointa" a autoritatilor ucrainene in aceasta lupta. Iateniuk si-a dat demisia la sfarsitul lui iulie, dupa ce Parlamentul a refuzat sa adopte legi nepopulare, insa Legislativul nu i-a aprobat demisia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri