Lituania va primi de la banca centrala a Germaniei, Bundesbank, primele bancnote euro care vor intra in circulatie in aceasta tara la 1 ianuarie 2015, data adoptarii monedei unice europene, transmite AFP.

"Vom imprumuta deocamdata bancnotele necesare pentru adoptarea euro si le vom restitui in 2016, dupa ce vom imprima propriile bancnote la o institutie acreditata de Banca Centrala Europeana (BCE)", se arata intr-un comunicat al guvernatorului Bancii Lituaniei, Vitas Vasiliauskas, informeaza Mediafax.

Bundesbank va furniza Lituaniei, in acord cu BCE, 132 de milioane de bancnote euro, care cantaresc 114 tone.
Bancnotele urmeaza sa ajunga in Lituania inainte de luna decembrie. Intre timp, monedele euro sunt deja in curs de fabricare in Lituania, acestea fiind stocate la banca centrala.

Lituania, stat baltic cu 3 milioane de locuitori, este membra a Uniunii Europene din 2004 si din 2015 va deveni cel de-al 19-lea membru al zonei euro, in care se afla deja Estonia si Letonia, din 2011, respectiv 2014. Circa 50% dintre lituanieni sustin adoptarea euro, in timp ce 41% sunt impotriva, de teama cresterii preturilor, potrivit unui sondaj recent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri