Arianespace a anuntat ca va lansa 12 noi sateliti "cu scopul de a accelera dezvoltarea" retelei Galileo, care va permite Uniunii Europene sa aiba propriul sistem de navigatie prin satelit, un concurent pentru GPS-ul american, informeaza AFP.

Un numar de 12 noi sateliti Galileo vor fi lansati cu trei lansatoare Ariane 5 incepand din 2015, a anuntat compania Arianespace intr-un comunicat, dupa semnarea in Guyana a unui contract cu Agentia Spatiala Europeana (ESA). Cei 12 noi sateliti, care fac parte dintr-o "constelatie" de 22 sateliti construiti de grupul german OHB System in colaborare cu cel britanic Surrey Satellite Technology Ltd., vor fi plasati "pe o orbita circulara la 23.522 de kilometri altitudine, cu ajutorul unei combinatii de cinci lansatoare Soyuz (doi sateliti per lansare) si trei Ariane 5 ES (patru sateliti per lansare)", a precizat compania Arianespace, scrie Mediafax.

"Cu lansatorul ei Ariane 5 ES, Arianespace ofera solutia cel mai bine adaptata pentru a accelera dezvoltarea constelatiei Galileo", a declarat CEO-ul companiei Arianespace, Stéphane Israël, citat in acel comunicat. Acest anunt a fost facut cu cateva ore inainte de lansarea programata pentru joi a doi noi sateliti Galileo din Guyana franceza, care marcheaza o etapa importanta a acestui proiect european. Satelitii Galileo Sat-5 si Sat-6 trebuiau sa fie lansati de la Centrul spatial din Kourou la ora 12.31 GMT la bordul unei rachete Soyuz.

Cu putin timp inainte de lansare, misiunea a fost amanata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. "O noua data de lansare va fi fixata in functie de evolutia conditiilor meteorologice din Kourou", a precizat compania Arianespace intr-un comunicat. Prevazuti sa functioneze incepand din aceasta toamna, dupa primele teste pe orbita, cei doi noi sateliti Galileo - dintr-un total de 22 sateliti operationali - se vor adauga celor patru sateliti de testare deja lansati pe orbita pentru alcatuirea sistemului de navigatie dorit de Comisia Europeana.

Reteaua Galileo va fi implementata apoi progresiv, cu sase-opt sateliti ce vor fi lansati in fiecare an de catre rachete Soyuz si Ariane 5 de la Kourou, in paralel cu implementarea la sol a elementelor terestre ale retelei. In final, sistemul Galileo ar trebui sa contina 30 de sateliti in total si sa rivalizeze ca precizie cu GPS-ul american.

Primele servicii initiale oferite de reteaua Galileo ar trebui sa fie disponibile la sfarsitul anului 2014, iar sistemul va deveni complet operational in 2018. Europenii doresc sa dispuna de propria lor tehnologie, independenta de sistemul militar american GPS. Cu un cost de peste 5 miliarde de euro, programul Galileo este finantat 100% de Comisia Europeana si este implementat de ESA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri