Un studiu realizat de catre Ministerul chinez al Resurselor de Apa a constatat ca o pondere de 55% din cele 50.000 de rauri care au existat in China in anii '90 au disparut. Mai mult, China isi supra-exploateaza apele subterane cu 22 de miliarde metri cubi pe an; desi consumul pe cap de locuitor de apa este mai putin de o treime din media la nivel mondial.

pcruciatti / Shutterstock.com

Peste 400 de orase mari din China intampina probleme in ceea ce priveste alimentarea cu apa, dintre care 110 cunosc un "deficit serios" de apa potabila, in timp ce capitala Beijing si alte orase din nordul Chinei isi procura sursele de apa potabila din acviferele subterane. De altfel, in ultimele cinci decenii, autoritatile chineze au fost nevoite sa foreze din ce in ce mai adanac pentru a avea acces la apa potabila, scrie publicatia Zero Hedge.

O alta provocare pentru China este legata de logistica. Mai mult de 60% din resursele curente de apa ale Chinei se afla in partea de sud a tarii, dar cea mai mare rata de consum are loc in partea de nord si de-a lungul coastelor. Luan in considerare faptul ca acesta tara asiatica reprezinta patria a aproximativ o cincime din populatia lumii si va deveni in curand cea mai mare economie a lumii, situatia rezervelor de apa poate deveni rapid o problema globala.

Chinezii sunt, desigur, constienti de acest lucru si incearca sa atenueze consecintele prin diversificare pe plan international, sau prin externalizarea economiei. Cum cel mai eficient mod de a salva apa potabila este acela de a nu o utliza, o strategie este de a importa bunuri si marfuri a caror productie necesita consum intensiv de apa. Porumbul si grau, sunt un exemplu.

De altfel, China a dus in ultimii ani o politica de "externalizare" prin achizitii masive de terenuri in Africa si America de Sud, cu scopul de a creste ritmul de aprovizionare externa cu alimente a Chinei si, implicit, de a reduce dependenta fata de importurile de cereale din Statele Unite. In acelasi timp, si consumul de apa intern se diminueaza. Evident, China are capacitatea economica de a face acest lucru, pe cand alte natiuni, nu, mai scrie publicatia citata.

La nivel global, aproximativ doua miliarde de oameni se confrunta cu un deficit serios de ap, iar zeci de tari au fost nevoite sa importe apa potabila. Si de-a lungul istoriei, apa a reprezentant continuu cea mai importanta resursa din lume si o cauza majora de conflict.

Sursa foto: pcruciatti / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri