Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, si-a amanat subit vizita oficiala in Turcia dupa ce forte armate rusesti ar fi patruns pe teritoriul ucrainean si ar fi cucerit un oras strategic de la frontiera. Poroseko a convocat de urgenta Consiliul de Securitate al Tarii.

Presedintia ucraineana sustine ca amanarea vizitei in Turcia este cauzata de agravarea subita a situatiei din regiune separatista Donetk, unde "trupe ruse au fost aduse efectiv in Ucraina". De asemenea, Ucraina va cere convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al NATO si a Consiliului Uniunii Europene, pentru ca intreaga lume sa ia la cunostinta situatia alarmanta din Ucraina.

De altfel, ieri, armata ucraineana anunta ca o coloana de blindate rusesti inainteaza in sud-estul Ucrainei.

"Trupe ruse" au cucerit un oras strategic de la frontiera

Ucraina a afirmat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk, unde au avut loc confruntari violente in ultimele zile, relateaza AFP. "Ieri, soldatii rusi au preluat controlul asupra orasului Novoazovsk", situat pe litoralul Marii Azov, cu 11.000 de locuitori, a anuntat Consiliul ucrainean de securitate si aparare pe Twitter, adaugand ca mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite, scrie Mediafax.

Ucraina a acuzat in repetate randuri trupele ruse ca actioneaza pe teritoriul sau pentru a-i sustine pe separatistii prorusi in fata fortelor ucrainene. Moscova a respins intotdeauna aceste acuzatii, insa NATO si Polonia sustin ca au dovezi in acest sens. Aceste acuzatii au fost relansate saptamana aceasta, dupa ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anuntat arestarea a zece parasutisti rusi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera ruseasca.

O sursa de la Ministerul rus al Apararii a dat asigurari, pentru agentii rusesti de presa, ca aceste trupe au trecut frontiera "in mod accidental".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri