Actiunea Rusiei in Ucraina starneste panica si teama locuitorilor din fostele republici sovietice cu o zi inaintea unei vizite in Estonia a presedintelui Barack Obama.

Actiunea Rusiei in Ucraina trezeste teama istorica, foarte perceptibila, a locuitorilor din fostele republici sovietice cu o zi inaintea unei vizite in Estonia a presedintelui american Barack Obama, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Sunt foarte ingrijorata, mai ales pentru ca de fiecare data cand pare ca nu se poate mai rau, situatia este deja mai grava", a declarat Helen Sildna, in varsta de 35 de ani, organizatoarea festivalurilor de muzica de la Tallinn, unde Obama va face escala miercuri, in drum catre summitul NATO din Tara Galilor. Intr-un mesaj adresat presedintelui american si publicat luni, peste 150 de personalitati din tarile baltice, intre care fostii lideri eston Arnold Rüütel si lituanian Vytautas Landsbergis, ii cer acestuia sa "asigure o prezenta permanenta a trupelor aliate" in tara lor. "Neoimperialismul manifestat de Rusia nu poate decat sa ne faca sa ne temem ca putem fi potentiale tinte ale visurilor sale expansioniste", afirma semnatarii.

"Va cerem sa asigurati o prezenta permanenta a trupelor tarilor aliate pe teritoriul nostru. Securitatea si libertatea intregii Europe depinde de aceasta", insista ei. Pe strazi, limbajul fricii este mai crud. In opinia lui Janis Jansin, un leton in varsta de 47 de ani intalnit intr-o piata din Riga, "Putin este un huligan". "Daca reuseste in Ucraina, puteti paria ca va veni aici. Evident, sa fii in NATO este o diferenta, dar fara NATO ar fi fost probabil deja aici", afirma el. Angoasa este alimentata si de prezenta unei importante minoritati rusofone, de obicei favorabile Moscovei, care reprezinta mai mult de un sfert din populatie in Estonia si Letonia, 1,3 si, respectiv, doua milioane de locuitori. Dar comportamentul Rusiei in Ucraina nu este pe placul tuturor rusofonilor.

"Eu eram o sustinatoare a lui Vladimir Putin. La inceput ma gandeam ca are dreptate sa ia Crimeea, dar acum nu mai gandesc asa. Ucraina este o tara prietena si sora cu Rusia. Merita sa pierzi un prieten bun pentru o bucatica de pamant?", se intreaba Anna Slavinskaia, in varsta de 52 de ani, care asteapta in gara din Riga sosirea unor prieteni de la Moscova, cu un buchet de flori in mana. Enn Toom, in varsta de 75 de ani, matematician eston aflat la pensie, s-a declarat preocupat de "propaganda neagra" a Moscovei. "Va pot da exemplul unui rus din Estonia care, sub influenta propagandei rusesti le-a venit in ajutor fratilor sai ucraineni impotriva «juntei fasciste de la Kiev». Dupa cateva saptamani, dupa ce a vazut realitatea de la fata locului, a venit acasa", povesteste Toom pentru AFP.

In Lituania cetatenii se mobilizeaza pentru a ajuta ucrainenii. Vytautas Budreika, un tanar manager in varsta de 25 de ani, strange donatii gratie unei campanii pe retelele de socializare. "In urma cu sase ani eram convins ca Rusia nu reprezinta nicio amenintare. Dar dupa evenimentele din Georgia in 2008 si acum in Ucraina, cred ca Rusia este o amenintare (...) Observ aici o mare teama", marturiseste el.
Angoasa este mai putin perceptibila in Polonia, dar analogiile istorice sunt prezente. "Sa recurgi la forta armata impotriva vecinilor, sa le anexezi teritoriul, sa ii impiedici sa isi aleaga liber politica internationala aminteste in mod ingrijorator de capitolele nefericite ale istoriei europene a secolului al XX-lea", a declarat presedintele polonez Bronislaw Komorowski. "Sunt foarte preocupat de ceea ce se intampla intre Rusia si Ucraina. Sa spun drept, evit jurnalele de stiri, pentru ca ele imi dau fiori pe spate", admite o pensionara poloneza, Barbara Rybeczko-Tarnowiecka. Pentru Sandra Kalniete, fosta sefa a diplomatiei letone si fost comisar european, "daca nu oprim Rusia acum, ea va continua maine si poimaine" si prezenta permanenta a fortelor aliate in tarile baltice si in Polonia este "de cea mai mare importanta, nu numai pentru securitatea noastra, ci si pentru securitatea europeana".

Sursa foto: AGERPRES

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri