Cei doi jurnalisti decapitati de gruparea islamista Statul Islamic nu sunt cazuri singulare, mai multe precedente fiind inregistrate din 2002 si pana in prezent. AFP a prezentat o lista a acestora.

Dat disparut de 12 luni, jurnalistul Steven Sotloff ar fi fost rapit la 4 august 2013 la Alep, in Siria, in apropiere de frontiera cu Turcia. Acest fin cunoscator al Orientului Mijlociu relata de mai multi ani despre lumea musulmana. Casa Alba a anuntat ca verifica autenticitatea acestei inregistrari, arata Mediafax.

La 19 august, SI a afirmat ca l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley, rapit de barbati inarmati in noiembrie 2012 in Siria, intr-o inregistrare video difuzata pe Internet, si a amenintat ca il va ucide pe Steven Sotloff ca represalii fata de atacurile aeriene americane in Irak.

Americani

- 23 ianuarie 2002: Pakistan - Jurnalistul Daniel Pearl, corespondentul cotidianului american The Wall Street Journal, este rapit la Karachi (sud). O inregistrare video care prezinta decapitarea sa este predata o luna mai tarziu consulatului Statelor Unite.

- 28 octombrie 2002: Iordania - Diplomatul Laurence Foley, responsabil al agentiei americane pentru dezvoltare (USAID), este ucis fiind impuscat de la distanta mica in timp ce isi parasea domiciliul din Amman.
Iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, liderul Al-Qaida in Irak, este condamnat in 2004 la pedeapsa capitala in contumacie pentru acest asasinat. Zarqawi a fost ucis in 2006 intr-un raid american la nord de Bagdad.

- 11 mai 2004: Irak - O inregistrare video care prezinta decapitarea tanarului antreprenor Nicholas Berg, rapit la inceputul lui aprilie la Bagdad, este difuzata pe un site de Internet care are legaturi cu Al-Qaida. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate americane, barbatul ar fi fost executat chiar de liderul organizatiei Al-Qaida in Irak.

- 18 iunie 2004: Arabia Saudita: Un site de Internet islamist difuzeaza fotografii care infatiseaza decapitarea inginerului Paul Marshall Johnson, rapit cu cateva zile inainte la Ryad. La 19 august 2014, 14 membri ai unei celule Al-Qaida sunt condamnati la Ryad pentru implicarea in aceasta crima.

- 20 septembrie 2004: Irak - Gruparea lui al-Zarqawi anunta decapitarea inginerului Eugene Armstrong, rapit la 16 septembrie la Bagdad, cu unul dintre compatriotii sai Jack Hensley si un britanic, Kenneth Bigley. Executarea lui Hensley este anuntata in ziua urmatoare.

Britanici

- 8 octombrie 2004: Irak - Se anunta asasinarea inginerului Kenneth Bigley, la trei saptamani dupa rapirea sa de catre gruparea lui al-Zarqawi.

- 3 iunie 2009: Africa - Al-Qaida in Maghrebul Islamic (AQMI) revendica prima sa executie a unui ostatic occidental, Edwin Dyer, rapit in ianuarie in zona de frontiera dintre Mali si Niger. Turistul era in mainile grupului algerianului Abdelhamid Abou Zeid si ar fi fost decapitat de Abu Zeid insusi. Acesta din urma a fost ucis in 2013 de armata franceza in nordul Mali.

Italieni

- 14 aprilie 2004: Irak - Rapitorii lui Fabrizio Quattrocchi, angajat al unei companii de securitate, anunta executarea sa, la doua zile dupa ce a fost rapit, pentru a "pedepsi" Italia pentru refuzul de a-si retrage contingentul din Irak.

- 20 august 2004: Irak - Jurnalistul Enzo Baldoni este rapit pe drumul dintre Bagdad si Najaf. Executarea sa filmata este revendicata la 26 august de Armata Islamica in Irak.

- 15 aprilie 2011: Gaza - Vittorio Arrigoni, militant propalestinian, este gasit spanzurat intr-o casa din Gaza, la cateva ore dupa ce fusese luat ostatic de o grupare de islamisti salafisti.

Francezi

- 19 aprilie 2010: Niger - Michel Germaneau, un fost inginer in varsta de 78 de ani, este rapit in nordul Nigerului apoi transferat in Mali. La 22 iulie, un raid franco-mauritan pentru a incerca eliberarea lui - in cursul caruia sunt ucisi sapte membri ai AQMI - esueaza. La 25 iulie, AQMI revendica executia pensionarului.

- 24 noiembrie 2011: Mali - Philippe Verdon - care potrivit familiei lucra la un proiect privind o fabrica de ciment - este rapit de AQMI in hotelul sau din Hombori (nord-est). La 20 martie 2013, un purtator de cuvant al AQMI afirma ca a fost executat "ca raspuns la interventia Frantei in nordul Mali".

Polonezi

- 7 februarie 2009: Pakistan - Geologul Piotr Stanczak este decapitat dupa ce a fost detinut timp de patru luni de militantii islamisti care l-au rapit in nord-vestul Pakistanului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri