Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca, in urma unor negocieri lungi si complicate a obtinut pentru Romania portofoliul Dezvoltarii regionale, ”cel mai important portofoliu din CE”, si ca seful statului, Traian Basescu, a avut suficienta minte sa nu comenteze mai mult subiectul.

”In urma unor negocieri extrem de lungi si extrem de complicate, in conditiile in care Romania nu putea sa pastreze agricultura, pentru ca nicio tara nu-si va pastra portofoliul avut anterior, eu am obtinut pentru Romania, nu pentru Guvernul Romaniei, nu pentru un roman, am obtinut pentru Romania cel mai important portofoliu din CE pentru noi - sigur, alte tari au alte optiuni - dar Dezvoltarea regionala inseamna toate fondurile, programele de coeziune si structurale in perioada 2014-2019”, a spus Ponta.

El a aratat ca, din acest punct de vedere, toti oamenii ”cu mintea la ei”, care stiu ce inseamna Comisia Europeana, au aplaudat faptul ca Romania a obtinut cel mai bun portofoliu pe care si l-ar fi putut dori, chiar daca a avut probleme in trecut in absorbtia fondurilor europene. ”In aceste conditii, chiar domnul Basescu, care este in mod traditional adversarul meu, a avut suficienta minte ca sa nu comenteze mai mult, stiind ca obtinerea portofoliului Dezvoltarii regionale e un obiectiv extraordinar de important”, a spus Ponta.

Dacian Ciolos, exclus de la discutii

Presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a decis sa aiba discutii doar cu Corina Cretu pentru postul de comisar european, cu toate ca prima optiune a Bucurestiului a fost Dacian Ciolos, arata unele surse europene.

Purtatorul de cuvant al CE Natasha Bertaud a anuntat ca discutia dintre Jean-Claude Juncker si candidatul roman va avea loc joi. Dupa ce a pierdut Agricultura, Romania mizeaza pe obtinerea portofoliului pentru Politica Regionala, detinut in prezent de austriacul Johannes Hahn, care va primi un alt portofoliu. Acelasi post este vizat insa si de Cehia, care a nominalizat-o pe Vera Jourová, ministru pentru Dezvoltare Regionala.

"As prefera un portofoliu in competentele unde simt ca sunt puternica, in special Politica Regionala, Relatii Institutionale, Transporturi sau Industrie", a afirmat Vera Jourová, in momentul nominalizarii. Potrivit The Prague Post, Jourová ii va transmite lui Juncker faptul ca Guvernul ceh doreste portofoliul Politicilor Regionale, precizeaza Mediafax.

Jean-Claude Juncker a inceput, marti, interviurile cu persoanele nominalizate de tarile membre pentru postul de comisar. Primele discutii au fost cu ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, si cu fostul premier finlandez Jyrki Katainen, favoriti pentru portofolii economice, cu comisarul bulgar responsabil cu ajutorul umanitar, Kristalina Georgieva, care, potrivit Euractiv.com, s-ar putea ocupa de buget in viitoarea comisie.

Presa olandeza scrie ca Timmermans va fi unul dintre vicepresedintii Comisiei, vizand portofoliul Comertului. Juncker a intervievat-o, marti, si pe Alenka Bratušek, din Slovenia, tara care a trimis trei propuneri. Totodata, presedintele ales al CE a discutat si cu Federica Mogherini (Italia), pe care sefii de stat si de guvern au decis, la reuniunea extraordinara a Consiliului European, sa o numeasca in functia de Inalt Reprezentant pentru Politica Externa.

In functie de aceste interviuri, Jean-Claude Juncker va imparti portofoliile. Anuntul va fi facut abia saptamana viitoare, din cauza faptului ca Belgia nu a trimis inca o propunere. Presa belgiana scrie ca Belgia ar urma sa trimita joi o nominalizare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri