Kievul si separatistii prorusi au semnat, miercuri, la Minsk un "protocol" de incetare a focului in estul Ucrainei care cuprinde 12 puncte principale, potrivit documentului furnizat de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), care a participat la negocieri, relateaza AFP.

Acest plan deschide calea, desi in mod vag, unui "statul special" pentru regiunile controlate de separatisti si alegerilor pentru regiunile Donetk si Lugansk, fiefuri ale rebelilor prorusi, potrivit Mediafax. "Grupul de contact" format de reprezentantii OSCE, Rusia si Kiev a convenit "sa puna in aplicare masurile urmatoare", potrivit documentului transmis in rusa duminica:

  1. incetarea focului imediat si bilateral
  2. controlarea si verificarea regimului de incetare a focului de catre OSCE
  3. descentralizarea puterii, care sa permita un guvern autonom provizoriu local in regiunile din Donetk si Lugansk, in estul Ucrainei, in virtutea unei legi privind un "statul special"
  4. control constant si activ din partea OSCE pentru frontiera dintre Ucraina si Rusia si crearea unei zone de securitate in zonele de frontiera
  5. eliberarea imediata a tuturor prizonierilor de razboi si persoanelor detinute ilegal
  6. adoptarea unei legi impotriva umaririi si aducerii in fata justitiei a persoanelor implicate in unele evenimente din regiunile Donetk si Lugansk
  7. continuarea unui dialog national inclusiv
  8. luarea unor masuri pentru ameliorarea situatiei umanitare in Donbas (regiunile Donetk si Lugansk)
  9. organizarea de alegeri locale anticipate la Donetk si Lugansk
  10. retragerea grupurilor armate ilegale, a armelor grele si a tuturor combatantilor si mercenarilor din teritoriul ucrainean
  11. adoptarea unui program pentru relansarea economica a bazinului Donbas si reluarea activitatii in regiune
  12. garantia securitatii persoanelor care participa la consultari

Acest plan a fost semnat de reprezentantul OSCE Heidi Tagliavini, fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima, ambasadorul rus in Ucraina Mihail Zurabov si liderii separatisti Aleksandr Zaharcenko si Igor Plotnitki.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri