Guvernul lui Haidar al-Abadi a fost aprobat luni de parlamentul irakian, iar premierul a primit un termen pentru desemnarea a doi dintre ministrii care se vor afla in fruntea luptei impotriva gruparii Statului Islamic, impotriva careia peste 40 de tari de mobilizeaza, noteaza AFP.

Noul premier a cerut o saptamana pentru acordarea portofoliilor-cheie ale Apararii si Afacerilor Interne, posturi pe care le va ocupa personal cu titlu interimar. In pofida acestei amanari, el a obtinut aprobarea Parlamentului pentru Guvenul de uniune insarcinat cu indepartarea disensiunilor create in mandatul lui Nuri al-Maliki. Acesta din urma este acuzat ca a contribuit la ascensiunea SI in aceasta tara cu populatie majoritar siita prin faptul ca a dus a politica autoritarista si a exclus minoritatea sunnita, arata Mediafax.

Acest Cabinet este insarcinat sa faca front comun impotriva gruparii Statul Islamic, o organizatie care se va afla in centrul negocierilor pe care secretarul de Stat american John Kerry le va purta in Orientul Mijlociu, unde pleaca in turneu marti, cu o zi inainte de prezentarea de catre presedintele american Barack Obama a "planului de actiune" impotriva SI.

America sustine noul guvern in lupta impotriva SI

"A venit vremea ca liderii irakieni sa-si guverneze natiunea cu aceeasi viziune si ratiune de a fi care le-au permis sa formeze acest nou Guvern", a subliniat Kerry, felicitandu-l pe noul premier si dandu-i din nou asigurari cu privire la sustinerea americana in lupta impotriva SI.

In fata pericolului reprezentat de catre jihadisti, vinovati de comiterea unor abuzuri in portiuni largi ale teritoriilor pe care le ocupa in Irak si Siria, Statele Unite au trecut la actiune cu o viteza superioara. Washingtonul, care a declansat in urma cu o luna o campanie de atacuri aeriene asupra unor pozitii detinute de catre SI in Irak, intentioneaza sa creeze o coalitie internationala solida, la care vor participa, intr-un fel sau altul, peste 40 de tari si al carei scop este sa se "coordoneze in fata amenintarii reprezentate de catre SI", potrivit unei purtatoare de cuvant a diplomatiei americane.

John Kerry a preluat vocabularul folosit duminica de catre Obama, repetand ca obiectivul Statelor Unite este sa "slabeasca" si sa "invinga" gruparea Statul Islamic. Kerry urmeaza sa efectueze vizite in Iordania si Arabia Saudita cu scopul de a discuta "despre situatia in curs din Irak", in contextul in care statele membre ale Ligii Arabe au adoptat deja o pozitie ferma contra SI. Ele sunt hotarate sa "adopte masurile necesare pentru infruntarea gruparilor teroriste", inclusiv SI, "in plan politic, ideologic si al securitatii".

Decapitarea jurnalistilor americani James Foley si Steven Sotloff, rapiti in Siria, este cea care a alarmat comunitatea internationala si a determinat-o, cu Statele Unite in frunte, sa ia in calcul formarea unei aliante impotriva SI. Seicul de la al-Azhar, in Egipt, una dintre cele mai prestigioase institutii a islamului sunnit, i-a catalogat pe acesti jihadisti "criminali care pateaza imaginea islamului si musulmanilor.

Dublu atentat sinucigas

In Orientul Mijlociu, Kerry va purta discutii si despre "modul de a sustine mai mult securitatea si stabilitatea" noului Guvern irakian. Comunitatea internationala are asteptari mari de la noul Guvern irakian, deoarece acest Cabinet va avea sarcina dificila de a stopa inaintarea jihadistilor si de a recuceri terenul pierdut in iunie, cand armata federala a fost pusa in deruta de ofensiva-fulger a jihadistilor in nordul tarii.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat formarea noului Guvern si i-a indemnat pe toti liderii politici irakieni sa "continue sa colaboreze si sa ajunga fara intarziere la o decizie" asupra nominalizarii ministrilor Apararii si Internelor.

Plasandu-si Guvernul sub semnul unitatii, al-Abadi s-a angajat luni, in Parlament, sa solutioneze diferendele dintre Guvernul central si regiunea autonoma Kurdistan (nord). Pe teren, cel putin 18 persoane au fost ucise iar alte peste 50 ranite, luni, intr-un dublu atentat sinucigas si confruntari armate, dupa ce doi barbati inarmati au lansat un atac la Dhuluiya, la aproximativ 90 de kilometri nord de Bagdad.

Anumite surse au afirmat ca atacul, respins potrivit unui ofiter de politie, a fost efectuat de catre SI, care incearca de mai multe saptamani sa preia controlul asupra acestei localitati.

Avioanele de lupta americane, care efectueaza de o luna raiduri in nordul Irakului, si-au extins in weekend zona atacurilor, pentru prima data, in provincia cu populatie majoritar sunnita Al-Anbar (nord), aflata sub controlul SI.
Profitand de aceste raiduri, fortele irakiene, sustinute de catre triburi sunnite, au lansat o vasta ofensiva impotriva SI, care ameninta un baraj considerat vital din regiunea Haditha.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri