Consiliul de Securitate si Aparare din Ucraina a publicat recent o harta care descrie concret situatia alarmanta din tara vecina, aflata in pragul unui razboi civil, in pofida armistitiului semnat vineri de autoritatile ucrainene si rebelii separatisti prorusi. Harta arata ca fortele insurgente proruse au securizat un teritoriu considerat crucial intre punctul separatist de rezistenta si un oras important, din punct de vedere strategic, din Ucraina.

Daca informatiile prezentate in cadrul hartii de catre armata ucraineana sunt reale si corecte, situatia intareste ideea ca separatistii prorusi vor sa captureze orasul-port Mariupol. De asemenea, Ucraina admite astfel ca rebelii, sustinuti de Moscova, au preluat controlul asupra zonei de frontiera pe toata fasia de pamant de la Lugansk si pana la Marea Azov.

Rusia are detasati inca aproximativ 1.000 de militari in Ucraina, potrivit NATO si orice atac la Mariupol ar impinge conflictul intr-o noua faza periculoasa, care ar escalada razboiul la o dimnesiune internationala mai mare. Orasul, daca va fi capturat, ar oferi Rusiei o legatura strategica capitala regiunii separatiste Donetk, la nord, la Marea Azov in sud, si accesul direct pe uscat catre Peninsula Crimeea (pe care fortele speciale ruseau anexat-o in martie).

Scopul presedintelui rus, Vladimir Putin, in Ucraina, pare sa implice crearea unei regiuni separatiste de conflict "inghetat" in coltul de sud-est al fostei republici sovietice, astfel incat Ucraina sa ramana continuu sub influenta Rusiei, scrie Business Insider. Totusi, crearea unei legaturi directe pe uscat cu Peninsula Crimeea ar reprezenta o optiune mult mai agresiva.

Puclicatia citata mai noteaza ca Vladimir Putin dispune de o multime de parghii favorabile, pe termen mediu si lung, inclusiv economia iminenta implozie a economiei din Ucraina, amenintarea unei eventuale invazii ruse, ezitarile frecvente ale Europei, faptul ca iarna se apropie si, nu in ultimul rand, starea deplorabila a armatei din Ucraina.

Armistitiul Rusia-Ucraina, fragil

Tiruri de artilerie au fost trase in noaptea de miercuri spre joi la Donetk, in pofida armistitiului semnat vineri de autoritatile ucrainene si rebelii separatisti prorusi. La Donetk s-au auzit doua serii de tiruri in jurul orelor 03.00 si 05.00 (03.00 si 05.00, ora Romaniei), provenind din zona aeroportului, controlat de trupele ucrainene si teatrul confruntarilor in ultimele luni.

"Aeroportul a fost tinta tirurilor cu mortiera", a declarat un purtator de cuvant militar ucrainean. Conform Primariei din Donetk, "noaptea a fost agitata si au fost auzite salve in oras". Petro Porosenko a afirmat ca situatia in estul Ucrainei s-a "schimbat radical" de la intrarea in vigoare, vineri, a armistitiului cu separatistii prorusi. "Situatia pe front s-a schimbat radical. Inainte de anuntarea armistitiului, Ucraina pierdea zilnic zeci de vieti de eroi", a declarat seful statului.

Dar "Ucraina nu a facut nicio concesie asupra integritatii sale teritoriale", iar estul tarii va ramane "parte a Ucrainei", a subliniat el. Kievul si separatistii au semnat vineri la Minsk un acord care prevede in primul rand o incetare a focului, respectat in general, in pofida acuzatiilor reciproce de incalcare. Daca persista, armistitiul risca sa confirme pierderea controlului de catre Kiev a teritoriilor aflate in prezent sub controlul rebelilor prorusi din estul tarii.

Intre timp, Kievul si separatistii prorusi se acuza reciproc de incalcarea armistitiului in estul Ucrainei. De asemenea, autoritatile ucrainene au anuntat marti ca patru militari ucraineni au fost ucisi in estul Ucrainei de la intrarea in vigoare a incetarii focului.

Sursa foto: Shutterstock / Round red thumb tack pinched through city of Kiev

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri