Rubla a atins un nou minim istoric fata de dolar pentru a doua sedinta consecutiv, ca urmare a faptului ca mai multe companii rusesti din domeniul energiei au fost incluse de UE pe lista sanctiunilor, care afecteaza inclusiv gigantul Gazprom, noteaza Bloomberg.

Rubla a scazut cu 0,6%, la 37,726 unitati pentru un dolar, inregistrand astfel un declin de 2% la nivelul saptamanii. De asemenea, rubla a coborat cu 0,4% fata de moneda europeana, la 48,672 unitati pentru un euro.

Deprecierea semnificativa a rublei vine ca urmare a noilor sanctiunile impuse de UE, care vizeaza 15 companii din Rusia. Prin aceste noi masuri, UE blocheaza finantarea datoriei pentru trei dintre cele mai importante companii rusesti din energie, si anume Rosneft, Transneft si filiala petroliera a Gazprom - Gazprom Neft, arata Mediafax.

Amenintarile Rusiei: blocarea importurilor de haine si masini la mana a doua din UE

In acest sens, presedintele SUA Barack Obama a declarat ca Statele Unite "vor inaspri si inmulti" masurile impotriva Moscovei, in domenii ca finantele, energia si apararea. In replica, Dimitri Pescov, unul dintre purtatorii de cuvant ai presedintelui rus Vladimir Putin a afirmat ca Rusia ar putea interzice importurile de haine si masini la mana a doua din Uniunea Europeana.

Pretul petrolului Brent nu a trecut de pragul de 100 de dolari pe baril, dar a inregistrat o crestere de 0,4%, ajungand la 98,42 de dolari pe baril. Miercuri, pretul barilului de petrol Brent a coborat la cel mai scazut nivel din aprilie anul trecut.

Obligatiunile cu maturitate in 2027 au urcat pentru prima oara in ultimele cinci zile, astfel ca randamentul lor a scazut la 9,68%. Indicele Micex al bursei din Moscova a avansat cu 0,5%, reducand declinul de la nivelul saptamanii la 1,2%.

Actiunile celui mai mare producator de petrol din Rusia, Rosneft, au crescut cu 1%. De asemenea, titlurile celui mai mare furnizor de gaze naturale din Europa, Gazprom, au urcat cu 0,5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri