Scopul lui Vladimir Putin este sa "elimine Ucraina" ca stat independent, a acuzat premierul ucrainean Arseni Iateniuk, indemnand Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) sa fie garantii planului de pace in tara sa, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Scopul lui Vladimir Putin vizeaza nu doar regiunile (separatiste din est) Donetk si Lugansk, el vrea ia intreaga Ucraina" si sa "o elimine ca stat independent", a declarat premierul ucrainean in cadrul unei conferinte internationale anuale consacrate strategiei proeuropene a Ucrainei. "El (Putin) nu poate sa accepte ideea ca Ucraina face parte din familia europeana, vrea sa restaureze Uniunea Sovietica", a adaugat Iateniuk, in contextul in care Kievul va ratifica Acordul istoric de Asociere cu UE, concretizand astfel indepartarea de tutela rusa.

In opinia sa, viitoarea etapa este crearea unui "culoar" care sa asigure o legatura intre Peninsula ucraineana Crimeea, anexata de catre Rusia in martie, si care va trece prin mai multe regiuni din sudul Ucrainei. Iateniuk a subliniat ca este "prematur" sa se vorbeasca despre o solutionare, dupa opt zile de la intrarea in vigoare a unui armistitiu semnat de Kiev cu separatistii prorusi, cu participarea Rusiei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). "Ideea de a avea un acord bilateral (de pace) cu Rusia nu este cea mai buna. Eu sustin asa-zisul format de la Geneva, cu Statele Unite, UE si Rusia. Nu suntem suficient de puternici sa purtam negocieri bilaterale cu Rusia", a adaugat el, dupa opt zile de la intrarea in vigoare a unui armistitiu incheiat la Minsk.

Ucraina si Occidentul acuza Rusia ca inarmeaza insurgentii prorusi si ca a trimis trupe din armata rusa in estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte. Ideea armistitiului incheiat la Minsk "este sa opreasca masacrul" in conflictul care dureaza de cinci luni, in care au fost omorate peste 2.700 de persoane, a declarat premierul ucrainean. "As fi fericit ca pacea sa se instaleze in tara mea, dar intrebarea este cu ce pret", a subliniat el. "Ne vom bate pentru tara noastra si pentru independenta noastra", a conchis Iateniuk.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri