Exercitii militare internationale la care participa 15 tari, intre care Statele Unite, vor incepe luni in Ucraina, unde incalcarile armistitiului au continuat duminica in est, provocand moartea unor civili in urma unor schimburi de focuri intre fortele guvernamentale si rebelii prorusi.

Kievul a acuzat duminica rebelii prorusi ca ameninta procesul de pace incalcand armistitiul din estul Ucrainei, in timp ce schimburi de focuri intense intre fieful separatistilor din Donetk au provocat victime in randul civililor, potrivit autoritatilor, citate de AFP. Aceste acuzatii, dupa un armistitiu incheiat intre Guvern si insurgenti la 5 septembrie pentru a pune capat celor cinci luni de lupte soldate cu 2.700 de morti, au loc la o zi dupa un conflict intre Kiev si Moscova cu privire la intentiile reale ale fiecarei tabere, potrivit Mediafax.

"Actele teroristilor ameninta punerea in aplicare a planului de pace al presedintelui ucrainean", Petro Porosenko, a declarat purtatorul de cuvant militar ucrainean, Volodimir Poliovi, afirmand ca rebelii ataca posturi de control ale armatei. Purtatorul de cuvant a facut acest acuzatii citand declaratiile unui lider separatist, Boris Litvinov, care a asigurat duminica, potrivit agentiei de presa ruse Interfax, ca cei doi reprezentanti ai insurgentilor au semnat un acord de a nu actiona decat in calitate de "observatori" si nu de participanti directi la proces.

Duminica, jurnalistii AFP au fost martorii unui duel al artileriei grele, fiind lansate pana la 20 de tiruri pe minut, in apropierea aeroportului din Donetk, instalatii aflate sub controlul fortelor armate ucrainene. Un fum negru acoperea cerul in apropiere. In timp ce rebelii trageau din zonele locuite, fortele armate ucrainene ripostau de pe aeroport, a constatat AFP. Primaria din Donetk, care a calificat situatia drept "critica", a declarat duminica seara ca bombardamentele au provocat victime in randul populatiei, fara alte detalii pentru moment. In timp ce Porosenko a salutat in aceasta saptamana o "schimbare radicala" a situatiei fata de 5 septembrie, mai multe localitati din apropiere de Donetk, precum Makiivka, traiesc inca in ritmul bombardamentelor.

Armistitiul este privit cu neincredere de occidentali, care il considera insuficient pentru a garanta o pace durabila. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut o rezolvare politica bazata pe "principiul suveranitatii Ucrainei". In timp ce Kievul si occidentalii acuza Rusia ca joaca un rol activ in cadrul rebeliunii separatiste prin trimiterea de arme si militari - potrivit imaginilor din satelit detinute de NATO -, militari din 15 tari, intre care Statele Unite, vor desfasura incepand de luni si pana la 26 septembrie exercitii militare, "Rapid Trident 14", in apropiere de Liov, in vestul Ucrainei.

Cu cateva zile inaintea unei vizite a lui Petro Porosenko la Washington, Rusia a acuzat Statele Unite ca alimenteaza conflictul din est din motive pur strategice, in timp ce Kievul a denuntat o tentativa rusa de "eliminare a Ucrainei". "Washingtonul a demonstrat in mai multe randuri ca obiectivul sau este agravarea cit mai mult posibil a acestei crize pentru folosirea Ucrainei ca moneda de schimb in noua sa tentativa de izolare si slabire a Rusiei", a declarat seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a asigurat, la randul lui, ca "scopul final al lui Vladimir Putin" este de a "lua toata Ucraina", si nu numai regiunile Donetk si Lugansk, si de a "reface Uniunea Sovietica". Potrivit lui, presedintele rus "nu poate accepta ideea ca Ucraina face parte dintr-o familie europeana", in timp ce Parlamentul ucrainean se pregateste sa ratifice, marti, acordul de asociere cu Uniunea Europeana. Aceasta ratificare, care concretizeaza indepartarea acestei foste republici sovietice de Rusia, este pentru unii ratata prin amanarea pana la sfarsitul lui 2015 a intrarii in vigoare a acordului de liber-schimb cu UE, ceea ce le ofera timp europenilor pentru a discuta cu Moscova pe tema acestui acord fata de care Rusia s-a opus vehement.

Un ministru adjunct ucrainean al Afacerilor Externe, Danilo Lubkivski, si-a anuntat demisia pe pagina de Facebook: aceasta amanare "trimite un semnal nefavorabil intregii lumi: agresorului, aliatilor si, cel mai important, cetatenilor ucraineni", a explicat el. Inclus in acordul de incetare a focului, un schimb de prizonieri a avut loc duminica intre rebeli si fortele ucrainene, a anuntat republica separatista autoproclamata Donetk, vorbind despre 73 de prizonieri, potrivit agentiei de presa rusesti Interfax.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri