Scotienii au votat impotriva independentei fata de Marea Britanie, insa lumea este inca macinata de miscarile secesioniste. Care sunt cele mai importante cinci dintre acestea?

Quebec – Canada

In 2006, Parlamentul Canadei a recunoscut ca regiunea Quebec este “o natiune intr-o Canada unita”, iar pentru moment lucrurile par sa se fi linistit in acest sens.

In 1995, locuitorii din Quebec au participat la al doilea referendum din precedentii 15 ani pe tema separarii de Canada, scrie CNN. Votul a fost extrem de strans, 50,6% din sufragii fiind impotriva separarii, in vreme ce 49,4% fiind pentru un Quebec independent. Separatistii fusesera invinsi si la un referendum din 1980 pe aceasta tema.

Catalonia - Spania

Pentru al treilea an consecutiv, pe 11 septembrie (ziua nationala a Cataloniei), sute de mii de persoane au iesit au iesit pe strazile din Barcelona pentu a cere independenta regiunii. Catalanii si liderii lor politici vor sa sustina un referendum pe 9 noiembrie, pe care insa Guvernul Spaniei il declara neconstitutional.

Flandra - Belgia

Flandra este regiunea teoretic cea mai inclinata catre secesiune din Belgia. Analistii spun insa ca riscurile sunt mult mai mici in comparatie cu cele din alte tari. Doar 12-15% din populatia regiunii ar sustine in prezent independenta Flandrei.

Belgia are o istorie neplacuta cu referendumurile. In 1950, un scrutin aproape ca a aruncat tara intr-un razboi civil, tema referendumului fiind daca regelui, acuzat de simpatii naziste, ii va fi permisa intoarcerea in tara dupa exilul din Elevetia pe care si l-a autoimpus.

Tibet, Hong Kong, Xinjiang - China

Mai multe regiuni din China incearca de ceva timp sa isi obtina oficial independenta, Hong Kong, Tibet si Xinjiang reprezentand cele mai cunoscute cazuri. Uigurii separatisti din Xinjiang sunt de departe cei mai violenti, acestia apeland adesea la atentate.

Kurdistan

Din punct de vedere politic, Kurdistanul Irakian este singura regiune kurda care si-a castigat recunoasterea oficiala internationala ca entitate federala autonoma. Kurdistanul cuprinde parti largi din estul Turciei (Kurdistanul Turcesc), nordul Irakului (Kurdistanul Irakian), nord-vestul Iranului (Kurdistanul Iranian) si parti mai mici din Azerbaijan (Kurdistan Uyezd), nordul Siriei si din Armenia

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri