Producatorul turc de materiale de constructii Sabanci Holding, unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata cimentului din regiune, dar cu activitati si in zona financiar-bancara sau in energie, planuieste sa achizitioneze mai multe operatiuni ale Lafarge si Holcim, dupa ce francezii si elvetienii au anuntat in primavara acestui an un plan de fuziune care va crea un gigant cu vanzari de peste 40 miliarde de dolari.

Gigantul turc, cu sediul in Istanbul, tinteste o crestere a prezentei teritoriale prin achizitii, dupa ce in primavara acestui an anunta un plan investitional care ar urma sa se ridice la cel mult 700 milioane de dolari. “Sunt negocieri si se fac calcule pentru o oferta in luna decembrie”, au declarat surse citate de Reuters, care au subliniat faptul ca turcii sunt interesati de facilitati de productie din Europa.

Contactat de jurnalisti, grupul Sabanci, care detine companiile de ciment Akcansa si Cimsa, a refuzat sa comenteze.

Irlandezii de la CRH, si ei in cursa pentru activele LafargeHolcim

La finalul saptamanii trecute au aparut mai multe informatii despre grupul irlandez CRH, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii la nivel global, care in calcul posibile achizitii ale activelor scoase la vanzare de Lafarge si Holcim, ca parte a fuziunii dintre cele doua companii, prin care francezii si elvetienii sunt fortati sa vanda operatiuni in valoare de 5 – 7 miliarde de euro

Patru consortii de firme de private equity sunt de asemenea interesate de achizitia intregului portofoliu de active al Lafarge si Holcim, evaluat la 5 – 7 miliarde de euro. Blackstone, Cinven si fondul de pensii canadian CPP sunt in cursa pentru achizitia operatiunilor Lafarge si Holcim, in timp ce Advent si BC Partners formeaza un alt grup interesat de activele celor doua companii.

Contactati de catre Reuters, reprezentantii celor patru consortii interesate nu au vrut sa comenteze, in timp ce un purtator de cuvant al Holcim a declarat ca “O regula generala este ca nu comentam asupra vanzarii de active, dar discutiile cu potentiali cumparatori au inceput inca din luna august”.

Fuziunea dintre Lafarge si Holcim va crea un gigant cu vanzari de peste 40 MLD. $

Fuziunea dintre Lafarge si Holcim va crea un gigant cu vanzari de peste 40 de miliarde de dolari. In urma procesului de fuziune atat Lafarge cat si Holcim isi vor optimiza costurile, vor reduce datoriile si vor putea coopta si mai bine pentru a eficientiza costurile cu energia, dupa ce criza financiara si-a pus amprenta pe toata piata globala a producatorilor de materiale de constructii.

Cele doua companii au inceput deja negocierile pentru vanzarea mai multor operatiuni la nivel global, dar si in Romania, unde francezii de la Lafarge si-au anuntat planul de a scoate la vanzare operatiunile locale. Potrivit informatiilor grupului francez, Lafarge este pe punctul de a renunta la operatiunile pe care le detine in Romania, dar si in in alte state europene. Astfel, in urma fuziunii dintre Lafarge si Holcim, francezii vor sa renunte la toate activele pe care le detin in Romania si Germania, in timp ce in Austria, Franta, Serbia si Marea Britanie noul grup format dintre cele doua companii se pregateste sa isi vanda doar anumite operatiuni fie ale Holcim, fie Lafarge.

Lafarge Romania, filiala locala a grupului francez cu acelasi nume, a ramas anul trecut “campioana profitabilitatii” pe piata cimentistilor, chiar daca marjele au scazut si in cazul companiei franceze foarte mult. Lafarge Romania a incheiat anul trecut cu un profit net de 10 milioane de euro, in scadere fata de nivelul raportat in 2012 cand inregistra 37 de milioane de euro. Desi a fost profitabila, Lafarge a inregistrat cea mai mare pierdere a rulajului dintre toti cei trei mari producatori. Francezii au incheiat anul trecut cu afaceri de 155 de milioane de euro, in scadere cu 24% fata de nivelul inregistrat in 2012 cand raporta afaceri de 192 de milioane de euro.

Sursa foto: holcim.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri