Siria

Siria

Militarii SUA si NATO au initiat o campanie de bombardamente in nordul Siriei marti, pentru a lupta impotriva insurgentilor din Statul Islamic, care au preluat controlul asupra unor parti din nordul si estul tarii.

Numarul mortilor a ajuns la 120 in doar doua zile, printre acestia numarandu-se si opt civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Pentagonul a declarat ca ar putea dura ani pentru a rezolva conflictul din Siria.

Sursa foto: Shutterstock.

Afganistan (2001 - 2014)

Afganistan (2001 - 2014)

La scurt timp dupa atacurile teroriste de pe 11 septembrie 2001, Afganistan a devenit prima tara bombardata de America in secolul 21, dupa ce talibanii au refuzat sa-l predea pe liderul Al Qaida Osama Bin Laden.

Atacurile au inceput in cele mai mari orase ale tarii, si anume Kabul, Kandahar si Jalalabad, care au marcat inceputul unui conflict de lunga durata in care s-au implicat Statele Unite si aliatii sai si in urma caruia au rezultat pana in prezent sute de mii de victime. Cea mai mare parte a trupelor s-a retras insa incepand cu iunie 2011, operatiune care va dura pana la finalul anului 2014, iar SUA planuiesc sa lase problemele de securitate in seama fortelor locale. Cu toate acestea, atacurile aeriene continua in Afganistan.

SUA au cheltuit peste 100 de miliarde de dolari in Afganistan incepand din 2001, bani folositi pentru antrenarea si echiparea fortelor de securitate, dar si pentru infrastructura. In jur de 2.200 de militari americani au murit in Afganistan, in timp ce aproximativ 20.000 au fost raniti. Bilantul saptamanii precedente arata un numar de 11 victime in randul civililor.

Sursa foto: Shutterstock.

Yemen (2002-2014)

Yemen (2002-2014)

Tara a intrat in raza atacurilor venite dinspre Washington in 2000, atunci cand 17 membri ai armatei marine din Statele Unite au murit in portul Aden din Yemen, in urma unui atac Al Qaida asupra distrugatorului USS Cole. Doi ani mai tarziu, in noiembrie 2002, America a organizat primul raid cu bombardamente in Yemen, cu permisiunea guvernului tarii.

Tinta de atunci era Qaed Salim Sinan al-Harethi, despre care Washington credea ca se afla in varul operatiunilor Al Qaida din Yemen si principalul suspect al atacului asupra USS Cole. Acesta a fost ucis dupa ce o racheta eliberata dintr-un avion fara pilot a lovit masina in care se afla.

"Razboiul Terorii", autorizat de Guvern

Cu toate ca operatiuni de bombardare sporadice au fost conduse si in timpul administratiei presedintelui George W. Bush, acestea s-au intensificat dupa ce Obama a venit la putere. Mai mult, din documentele publicata de WikiLeaks a reiesit ca guvernul din Yemen a permis continuarea atacurilor directionata catre militantii Al Qaida din tara.

Potrivit unui raport publicat de Human Rights Watch in 2008, in cele sase atacuri aeriene care au avut loc in Yemen din 2009, in timpul "Razboiului impotriva Terorii" au murit 82 de persoane, dintre care 57 de civili.

Sursa foto: Shutterstock.

Irak (2003-2011)

Irak (2003-2011)

In urma unui discurs tinut de secretarul de stat Colin Powell pe date de 5 februarie 2003 in cadrul Adunarii Natiunilor Unite din SUA, in care a spous ca Irak detine arme de distrugere in masa, Washingtonul a folosit asta ca pretext pentru a se implica intr-un nou conflict militar, in timp ce mii de trupe erau deja in Afganistan.

Primele atacuri asupra Irakului a avut loc pe 20 martie 2003, iar trei luni mai tarziu, Guvernul tarii a fost rasturnat. Cu toate acestea, Statele Unite au intampinat o rezistenta feroce in Irak, atat din partea suporterilor lui Saddam Hussein, cat si a unor grupuri rezistente sunnite si siite, iar mai tarziu din partea gruparii Al Qaida si a suporterilor ei.

Campaniile de bombardamente conduse de SUA in Irak au avut efecte dezastruoase asupra populatiei, numarul mortilor ridicandu-se in octombrie 2013 la jumatate de milion. Studiul arata ca 70% dintre decesele inregistrate intre 2003-2011 au survenit in urma impuscaturilor, a bombelor puse in masini sau alte tipuri de explozii.

Sursa foto: Shutterstock.

Pakistan (2004-2014)

Pakistan (2004-2014)

Atacurile cu drone conduse de SUA in Pakistan au inceput in timpul mandatului presedintelui George W. Bush, insa in timpul administratiei Obama frecventa lor a ajuns la un nivel fara precedent. Potrivit Biroului de Jurnalism de Investigatie, din 2004 si pana in prezent au fost lansate 390 de atacuri cu drone in Pakistan, iar 339 dintre ele au fost lansate dupa ce Obama a venit la putere. Numarul de morti a ajuns la 4.000 in urma acestor atacuri, dintre care o patrime au fost civili.

"Folosirea dronelor nu este doar o incalcare a integritatii noastre teritoriale, asta este si in detrimentul eforturilor noastre de a eradica terorismul din tara noastra", i-a spus prim-ministrul pakistanez Nawaz Sharif lui Obama, in timpul unei intalniri din 2003, mentionand ca aceasta problema afecteaza relatiile pakistano-americane.

Sursa foto: Shutterstock.

Somalia (2007-2014)

Somalia (2007-2014)

Primele atacuri aeriene lansate de Statele Unite in Somalia au fost conduse in ianuarie 2007 si au avut ca tinta liderii Al Qaida din tara. Washington credea ca ei sunt vinovati de atacurile cu bombe indreptate asupra ambasadelor Statelor Unite din Kenya si Tanzania, in urma carora au murit peste 200 de oameni. Atacurile SUA asupra Somaliei au avut sprijinul presedintelui Abdullahi Yusuf Ahmed.

Actiunea din Cornul Africii pe care Washington a incadrat-o in Razboiul impotriva Terorii a avut putina atentie internationala.

La inceputul acestei luni, jihadistii din gruparea somaleza Al-Shabaab, care are legaturi cu Al Qaida, au confirmat moartea liderului lor, Ahmed Godane, in urma unor atacuri aeriene ale Statelor Unite si au promis sa se razbune.

Sursa foto: Shutterstock.

Libia, exceptia?

Libia, exceptia?

Libia poate fi considerata exceptia de la regula, avand in vedere ca fortele europene si cele NATO au fost "vinovate" de cele mai multe campanii de bombardare. Cu toate acestea, fortele americane au fost cele care au incercat sa obtina sprijin pentru a-l rasturna de la putere pe liderul Muammar Gaddafi in martie 2011.

Ultimatumul dat acestuia de presedintele Barack Obama putea fi tradus prin "Da inapoi sau te bombardam". Atunci cand Gaddafi a refuzat sa asculte ordinele de la Washington, actiunile militare nu au intarziat sa apara.

Razboiul civil a durat opt luni, insa haosul si luptele continue dintre factiuni rivale continua in Libia, iar numarul victimelor a ajuns la cateva mii, multi dintre ei fiind civili.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Barack Obama/ Shutterstock.