Presedintele Cataloniei Athur Mas a convocat un referendum pentru 9 noiembrie, in care sa consulte populatia regiunii cu privire la independenta de Spania. Guvernul spaniol a reactionat imediat, afirmand categoric ca referendumul nu va avea loc, relateaza AFP.

Artur Mas a convocat referendumul sfidand Guvernul de la Madrid, care vrea sa impiedice orice consultare. Aspiratiile la independenta au crescut in Catalonia, o regiunea cu 7,5 milioane de locuitori situata in nord-estul Spaniei, dupa ce statutul sau de autonomie a fost modificat in 2010 de Curtea Constitutionala, care a retras recunoasterea sa drept "natiune", arata Mediafax.

Cand Madridul a refuzat in 2012 sa acorde Cataloniei mai multa autonomie in perceperea si gestionarea impozitelor, Artur Mas a promis sa organizeze aceasta consultare. "Vrem sa votam", a declarat el dupa semnarea solemna a decretului la Guvernul catalan. Guvernul spaniol a afirmat insa categoric, sambata, ca referendumul nu va avea loc.

Nimeni nu este mai presus de vointa suverana a poporului spaniol.

"Acest referendum nu va avea loc pentru ca este anticonstitutional", a declarat numarul doi al Guvernului, Soraya Saenz de Santamaria, in cadrul unei conferinte de presa. "Toti spaniolii trebuie sa decida ce este Spania si cum sa se organizeze ea" si "nimeni nu este mai presus de vointa suverana a poporului spaniol".

Guvernul a inceput imediat procedura de apel in fata Curtii Constitutionale, a anuntat vicepremierul. Acest apel va suspenda imediat decretul si legea catalana votata in aceasta saptamana, care autorizeaza organizarea lui, a adaugat ea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri