Beijingul a construit o pista pentru avioane militare pe o insula din Marea Chinei de Sud, disputata cu Taiwanul si Vietnamul, o infrastructura care risca sa starneasca furia mai multor state din regiune, relateaza AFP.

Aceasta pista, cu o lungime de 2.000 de metri si destinata unor aeronave militare, a fost finalizata, in arhipelagul Paracel, pe o insula de doar doi kilometri patrati pe care China o numeste Yongxing, a precizat marti seara agentia China Noua, potrivit Mediafax.

Insula, revendicata si de catre Taiwan si Vietnam, a devenit avanpostul ambitiiilor maritime ale Beijingului, in contextul unei intensificari a tensiunilor dintre China si vecinii sai. Marea Chinei de Sud este o zona strategica, deoarece este traversata de cai maritime internationale. Aceasta mare este totodata bogata in peste, iar pe fundul ei s-ar putea afla importante zacaminte de gaze naturale si petrol.

Guvernul chinez a anuntat in 2012 ca va instala o garnizoana militara pe Insula Yongxing, afectand grav status quo-ul, in pofida sperantelor a numeroase state din regiune. Beijingul a ridicat totodata statutul administrativ al satului Sansha, o localitate de coasta de pe Insula Yongxing. Satul a devenit oras si a fost desemnat drept centru administrativ al Insulelor Paracel si Spratley, alt arhipelag care face obiectul unor revendicari teritoriale conflictuale.

Marea Chinei de Sud, zona strategica pentru China

Multumita pistei de pe Yongxing, "aeronave militare pot de-acum sa fie stationate (pe insula), imbunatatind astfel cu mult capacitatile de aparare ale Chinei in (Insulele) Paracel si Spratley", a subliniat China Noua. Alte actiuni intreprinse recent de catre Beijing in Marea Chinei de Sud au declansat furia Vietnamului si Filipinelor.

O platforma offshore instalata de catre Beijing, la inceputul lui mai, in aceasta zona s-a aflat la originea unei grave crize cu capitala vietnameza Hanoi. Beijingul isi revendica suveranitatea asupra intregii Mari a Chinei de Sud, inclusiv asupra zonelor din apropierea coastelor tarilor din regiune, intre care Vietnam, Filipine, Malaysia si Brunei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri