Reconstructia regiunilor afectate de confict in estul Ucrainei va costa cel putin 11 miliarde de grivne (670 de milioane de euro), a declarat miercuri, la Bruxelles, vicepremierul ucrainean Vladimir Groisman, citat de AFP, transmite Mediafax.

Presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anuntat pe 30 august, dupa o intalnire cu presedintele ucrainean Petro Porosenko, ca Uniunea Europeana este dispusa sa organizeze "pana la sfarsitul anului" o conferinta a donatorilor pentru regiunile din estul Ucrainei, afectate de conflict. "Este vorba de 11 miliarde de grivne, insa aceasta estimare a fost facuta in urma cu o luna. Aceasta cifra ar putea sa creasca ", a afirmat Groisman.

O reuniune pe aceasta tema, cu participarea ambasadoriilor europeni, american si canadian a fost organizata la Kiev, insa nu "am reusit sa stabilim o data pentru conferinta donatorilor", a adaugat vicepremierul ucrainean.

Piata constructiilor din Ucraina, in prag de colaps

Piata constructiilor din Ucraina va inregistra in acest an cea mai mare scadere din ultimii ani, dupa ce in anul 2011, raporta o crestere de aproape 20%, evolutie surprinzatoare in regiune, mai ales ca piata din Romania s-a aflat in scadere din anul 2009 pana in prezent, cand a ajuns la un nivel de stabilitate, situat la pragul de circa 9 miliarde de euro.

Potrivit unui raport al companiei poloneze de cercetare PMR, unul dintre cele mai importante nume din regiune, industria constructiilor din Ucraina se va prabusi in acest an cu peste 18%, cel mai mare declin din ultimii ani pentru vecinii aflati la nord de tara noastra. Piata constructiilor din Ucraina s-a diminuat anul trecut cu aproape 12%, evolutie negativa baza mai ales pe faptul ca mediul economic a traversat o perioada sumbra, care a fortat guvernul tarii vecine sa sisteze investitiile in proiecte. Dupa ce estimau o crestere a PIB de peste 3% la inceputul anului trecut, autoritatile ucrainiene s-au confruntat la finalul anului 2013 cu o evolutie in stagnare, ceea ce a fortat astfel ca investitiile in zona proiectelor ingineresti sa fie sistate in 2014.
Blocarea marilor proiecte de infrastructura a fost generata intr-o mare masura si de conflictul armat din regiune, dintre fortele proruse si armata ucraineana – precum anexarea regiunii Crimea si Sevastropol, dar si a situatiei generale din estul tarii, care au contribuit serios la o scadere a intregii activitati din piata. Devalorizarea grivnei, moneda oficiala a statului ucrainean cu 35% fata de dolar si cu 33% fata de euro in primele opt luni, au contribuit de asemenea la o adancire a crizei din Ucraina, ce a condus la o crestere a inflatiei de 7,7% ar putea conduce in acest an la o contractare a Produsului Intern Brut din Ucraina cu mai mult de 6%, ceea ce va afecta sever investitiile in sectorul non-rezidential si in proiectele de infrastructura.

O analiza completa a situatiei din Ucraina si a impactului acesteia asupra Romaniei puteti citi aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri