Una dintre ultimele masuri luate de prim-ministrul Italian Matteo Renzi pentru a salva economia Italiei, una dintre marile amenintari pentru zona euro, a fost reducerea masiva a salariilor din sectorul public, dar si a politicienilor, care incaseaza cele mai mari salarii din Europa, relateaza Global Post.

Parlamentul italian a adoptat recent reducerea salariilor pentru cei 2.300 de angajati din personalul perlamentar, masura care ar "usura" contribuabilii de 123 de milioane de dolari in patru ani.

Guvernul condus de Matteo Renzi va trebui sa gaseasca in 2015 fonduri de 25 de miliarde de dolari pentru a salva a treia economie din zona euro si pentru a mentine deficitul bugetar sub plafonul Uniunii Europene de 3% din Produsul Intern Brut.

In acelasi timp, zeci de miliarde de dolari sunt necesare pentru a sustine pachetul de propuneri ale premierului care prevedere reduceri de impozite, investitii in infrastructura si beneficii de somaj, menite sa revigoreze economia latenta a tarii.

Mai mult, Italia are de achitat o datorie publica de 2,5 trilioane de dolari, care va ajunge la 131,7% din PIB anul acesta, al doilea record negativ din zona monedei unice, dupa Grecia.

"Astazi am luat, in Senat si Camera, o decizie fara precedent. Am aprobat reforma salariilor personalului, ceea ce ne va aduce economii de 97 de milioane de euro in patru ani. Am facut asta pentru a consolida institutia (Parlamentul) si pentru a aduce salariile la nivelul din tara, in lumina gravei crize prin care trecem", a declarat Laura Boldrini, purtator de cuvant al Camerei Deputatilor.

Politicienii din Italia au cele mai mari salarii din Europa si castiga de cinci ori mai mult decat un salariat cu venituri medii din Italia.

Reducerile nu schimba radical acest fapt. De exemplu, castigurile functionarilor din Parlament se vor reduce de la 454.000 de dolari pe an la 304.000 de dolari. Prin comparatie, functionarii din Parlamentul american castiga 172.000 pe an lucrand pentru cel mai puternic lider din lume, Barack Obama.

Italia a cazut anul acesta in a treia recesiune din 2008, iar economia este in stagnare de 15 ani, cu semne de deflatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri