Politicianul elvetian Christoph Blocher (UDC, dreapta populista), aflat la originea votului istoric din 9 februarie pentru limitarea imigratiei, este pregatit sa ia in considerare instaurarea unei taxe pentru strainii care vin sa lucreze in Elvetia, relateaza AFP.

Intr-un interviu publicat duminica de saptamanalul SonntagsZeitung, Christoph Blocher s-a declarat pregatit sa studieze o propunere in acest sens facuta de un profesor de economie din Fribourg, René Eichenberger. "Modelul promovat de profesorul Eichenberger merita sa fie studiat", a declarat el, potrivit Mediafax.

Conform acestui profesor, daca Elvetia i-ar taxa pe angajatorii care recruteaza straini, dar si pe imigranti, imigratia s-ar reduce in mod drastic in tara. In acest mod, strainii care platesc ar putea veni liber in Elvetia, iar o asemenea legislatie nu ar reprezenta o discriminare, potrivit profesorului de economie. Aceasta solutie ar evita problemele cu Uniunea Europeana in ceea ce priveste libera circulatie garantata prin acordul bilateral semnat de Elvetia si UE. De fapt, aceasta solutie prezinta avantajul ca ar face inutile contingentele de imigranti, criticate de autoritatile europene. Aceste contingente, prevazute in textul aprobat in februarie de elvetieni si care trebuie sa intre in vigoare in doi ani si jumatate, au ca obiectiv sa "puna capat imigratiei masive" in tara.

Conform lui Blocher, insa, pentru moment nu exista nici o alternativa "serioasa" la sistemul de contingente. Atrase de prosperitatea din Elvetia, aproximativ 80.000 de persoane, majoritatea din Uniunea Europeana, se instaleaza anual in Elvetia, in baza Acordului de libera circulatie. Acest aflux masiv a fost denuntat de UDC, principalul partid politic din Elvetia, care s-a aflat la originea votului din 9 februarie. Elvetienii vor fi din nou chemati sa se pronunte pe tema imigratiei, la un referendum din 30 noiembrie. Un colectiv din care fac parte militanti ecologisti a lansat o initiativa populara denumita "Stop suprapopularii - Da conservarii durabile a resurselor naturale". In numele unei cresteri durabile, acesti militanti, denuntati de toate partidele politice, vor sa limiteze cresterea anuala a populatiei Elvetiei din cauza imigratiei la 0,2 la suta in medie.

Sursa foto: Sursa foto: Flickr/Simon Cunningham

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri