Circa 20 de militari americani au fost expusi unor arme chimice in Irak, facute in timpul lui Saddam Hussein, iar unii au fost raniti, a precizat miercuri Pentagonul, confirmand informatii dezvaluite de New York Times, relateaza AFP.

Publicatia americana a dezvaluit in editia sa de miercuri ca militari americani si irakieni au fost raniti de arme chimice in perioada 2004-2011 si ca Pentagonul le-a ordonat sa taca. "In total, trupele americane au anuntat, in cel mai mare secret, descoperirea a aproximativ 5.000 de ogive, obuze si bombe aeriene ce contineau arme chimice", dezvaluie cotidianul intr-un articol-fluviu consacrat acestui subiect, noteaza Mediafax.

Publicatia a realizat "zeci de interviuri cu persoane implicate, oficiali irakieni si americani" si a avut acces la documente ale serviciilor de informatii "puternic redactate". New York Times afirma ca a dat de urma a 17 militari americani si a sapte agenti de politie irakieni care au fost expusi unor agenti neurotoxici si la gaz mustar.

Arme chimice pregatite pentru razboiul contra Iranului

Intrebat in legatura cu articolul publicat de New York Times, purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a apreciat ca aceasta cifra se ridica "la aproximativ 20" de militari. Dar, conform New York Times, cifra exacta este tinuta secreta de administratia americana. Aceste arme chimice au fost fabricate pentru a fi folosite in razboiul impotriva Iranului (1980-1988).

Inainte de invazia Irakului in martie 2003, presedintele american de atunci George W. Bush dadea asigurari ca regimul lui Saddam Hussein poseda arme de distrugere in masa. Aceste arme nu au fost gasite niciodata, dar fortele americane au descoperit un arsenal de arme chimice pe care nu erau pregatite sa le manuiasca, potrivit New York Times.

Publicatia l-a intervievat in special pe un fost sergent din cadrul US Army care a fost ranit cu gaz mustar in 2007 si care nu a beneficiat de tratament medical si nici nu a fost evacuat. "Aveam impresia ca mai degraba sunt un cobai, nu un militar ranit", explica el.

Aveam impresia ca mai degraba sunt un cobai.

Congresul american a primit "informatii partiale", da asigurari cotidianul, iar militarii implicati in aceste descoperiri au primi ordin "sa taca sau sa dea informatii eronate in legatura cu ceea ce au gasit". Pentagonul nu a confirmat aceasta ultima informatie.

Contactat de AFP, contraamiralul Kirby a dat asigurari ca "secretarul (Apararii, Chuck) Hagel, se preocupa de orice informatie sau presupunere potrivit carora trupele noastre nu au beneficiat de grija si sprijinul pe care le merita. El asteapta din partea tuturor liderilor, indiferent de nivelul de responsabilitate, sa se straduiasca sa-si corecteze erorile".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri