Inca din luna mai a acestui an, Italia a anuntat ca va include odata cu 2014 prostitutia si vanzarile ilegale de droguri in calcularea PIB, conform normelor Uniunii Europene. Decizia ajuta in sfarsit Italia sa inregistreze o crestere zero a PIB, dupa multi ani de stagnare economica, si sprijina eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a tintelor de deficit bugetar.

Drogurile, prostitutia si contrabanda vor fi prezente in PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii urmatori vor fi ajustate astfel incat sa reflecte schimbarea metodologiei, a informat in luna mai biroul de statistica de la Roma.

Miercuri, Italia a aflat ca declinul de 0,1% (date preliminare) din primul trimestru al anului 2014 a fost de fapt o stagnare - 0,0% (date finale), ceea ce a plasat a treia economie din Uniunea Europeana in afara recesiunii. Ultimele informatii au confirmat totusi o scadere de 0,2% in trimestrul doi, dar PIB trebuie sa inregistreze contractie timp de doua trimestre la rand, pentru a reintra in recesiune.

Citeste si:

Ilegale sau nedeclarate, veniturile din economia Italiei ar putea reduce ponderea datoriei publice in PIB, care se situeaza la 132%, de doua ori mai mult decat plafonul maxim impus de Uniunea Europeana, de 60%.

Si INS apreciaza ca includerea in PIB a activitatilor ilegale, cum sunt prostitutia, drogurile si contrabanda, ar putea avea un impact de 0,2%, in timp ce Marea Britanie estimeaza ca doar prostitutia si drogurile au o contributie de 0,8% din PIB. Includerea in calculul PIB a unor activitati ilegale va creste economia Marii Britanii cu 10 miliarde lire, spun autoritatile din Londra.

Romania include prostitutia si drogurile in PIB. Efectul?

Romania include prostitutia si drogurile in PIB. Efectul?

Sursa foto: Shutterstock / Cinque Terre