Tulpina letala a virusului: Zair

Tulpina letala a virusului: Zair

Tulpina Zair din virusul Ebola este responsabila pentru epidemia din vestul Africii, fiind tulpina cu cea mai mare rata a mortalitatii. Pe langa aceasta, mai sunt cunoscute alte patru specii ale virusului: Coasta de Fildes, Bundibugyo (district din vestul Ugandei), virusul Sudan si Reston, o mutatie a virusului Ebola.

Tulpina Coasta de Fildes, cunoscuta si ca tulpina Padurea Tai, a aparut pentru prima data in 1995, cand un etolog elvetian a facut o necropsie pe un cimpanzeu. Tulpina Bundibugyo a fost detectata in 2007 in Uganda, cea numita Reston a aparut in China si Filipine, unde a omorat multe maimute si porci, fara dovezi ca ar fi letala si pentru oameni.

Sursa foto: Shutterstock.

Impactul economic: cele mai afectate tari

Impactul economic: cele mai afectate tari

Chiar daca numarul celor care au murit de Ebola in Africa de Vest a crescut semnificativ, virusul are un impact devastator asupra economiilor din Guineea, Liberia si Sierra Leone.

Ministrul Agriculturii din Sierra Leone, Joseph Sam Sesay, spune ca economia tarii a scazut cu 30%, sectorul agricol fiind grav afectat. Pentru a opri raspandirea virusului, politistii si militarii din Sierra Leone au blocat accesul pe mai multe drumuri din tara, pentru a impiedica atat mobilitatea fermierilor (60% din populatia tarii), cat si a bunurilor de comert.

Sursa foto: Shutterstock.

Raspandirea Ebola: viteza unui tsunami

Raspandirea Ebola: viteza unui tsunami

Pana in 2014, cel mai mare focar de Ebola facuse 280 de victime. Epidemia de anul acesta s-a raspandit din martie, din Africa de Vest, omorand pana acum 3.860 de oameni, dintre care 200 de ingrijitori medicali.

Un reprezentant al Organizatiei Mondiale de Sanatate spunea pe 14 octombrie ca Ebola "prinde radacini si se raspandeste" in capitalele celor mai afectate trei tari din Africa de Vest - Guineea, Liberia si Sierra Leone, unde rata de mortalitate a celor infectati cu virusul Ebola este de 70%.

Sursa foto: Shutterstock.

Pacientul "zero"

Pacientul "zero"

Ipoteza specialistilor este ca focarul Ebola este un sat izolat din regiunea forestiera a Guineei de Sud, Meliandou, unde oamenii locuiesc in case de paie. Virusul ar fi ajuns acolo printr-un liliac de fructe, care il purta in corp si care, potrivit oamenilor de stiinta, este purtatorul virusului care se transmite apoi oamenilor.

Cauza infectarii din acea zona ar putea fi dezvoltarea activitatilor de minerit din regiunea impadurita din Guineea. Un grup de mineri anglo-australian, Rio Tinto, a inceput sa exploateze resursele naturale bogate ale tarii, ceea ce a determinat liliecii de fructe sa isi paraseasca habitatul natural si sa se apropie de locuintele umane.

Sursa foto: Shutterstock.

Perioada de incubatie

Perioada de incubatie

Ebola actioneaza rapid, insa perioada de incubatie a virusului este de pana la trei saptamani, in majoritatea cazurilor de 10 zile. Asta inseamna ca o persoana infectat poate calatori si raspandi virusul fara sa precinte simptome specifice.

De fapt, virusul nu poate fi detectat in sange pana nu apar simptomele, ceea ce inseamna ca daca o persoana este testata cand virusul e in perioada de incubatie, testul de Ebola va iesi negativ. Un alt efect negativ al perioadei relativ lungi de incubatie este faptul ca "sursa" celui infectat nu mai poate fi gasit usor, iar depistarea lantului de transmitere este ingreunata.

Sursa foto: Shutterstock.

Diagnostic gresit

Diagnostic gresit

Avansul atat de rapid al Ebola a fost facilitat de greselile medicilor, care au confundat virusul cu holera, apoi cu febra Lassa - un virus letal care produce hemoragie si care e raspandit in Guineea, Sierra Leona si Liberia. Acest fapt poate fi explicat prin simptomele initiale, care se manifesta inainte de stadiul final al febrei hemoragice si care indica alte boli, precum holera sau malaria, ambele facand zilnic victime in Africa de Vest.

In stadiul final, simptomele virusului Ebola sunt sangerari ale ochilor, urechilor sau nasului. Acestea nu apar insa in toate cazurile. Unalt simptom asociat cu acest virus este sughitul, care apare la peste jumatate din victime, potrivit unui epidemiolog belgian.

Sursa foto: Shutterstock.

Teama si dezinformare

Teama si dezinformare

La inceputul raspandirii virusului, multi locuitori din Africa de Vest nu credeau ca epidemia era reala. Astfel, teorii ale conspiratiei si dezinformari au fost raspandite la fel de rapid ca virusul.

Printre cei care au contestat existenta epidemiei se numara un membru proeminent al grupului etnic Fula din Guineea, un rival al presedintelui, care l-a acuzat pe presedintele Alpha Condé ca a inventat virusul "pentru a intarzia alegerile". De asemenea, un lider spiritual din regiune le-a spus oamenilor ca "epidemia este o ciuma care poate fi vindecata prin sacrificarea a sapte vaci".

O alta teorie a locuitorilor din Guineea spune ca strainii au "plantat" virusul in regiune, avand in vedere ca epidemia nu a mai fost prezenta in zona pana acum. Aceasta teorie a fost alimentata dupa ce "oamenii albi" au creat centre de izolare in satele din Guineea, pentru a opri raspandirea virusului.

Sursa foto: Shutterstock.

Ebola, in afara Africii de Vest

Ebola, in afara Africii de Vest

Teama fata de virusul Ebola a luat avant si in afara granitelor Africii de Vest, dupa ce americanul Thomas Eric Duncan, prima persoana diagnosticata cu Ebola din Statele Unite, a murit, iar o asistenta medicala din Spania, in varsta de 44 de ani, a fost recent diagnosticata cu febra hemoragica.

In plus, numarul cazurilor "posibile" este extrem de mare, ajungand la aproape 100 de cazuri din Statele Unite, potrivit Centrului de Prevenire si Control al Bolilor.

Sursa foto: Shutterstock.

Panica in aeroporturi: controalele de securitate, sporite

Panica in aeroporturi: controalele de securitate, sporite

Pasagerii care se intorc in Statele Unite din tari afectate de virusul Ebola vor fi supusi unor controale sporite la cinci aeroporturi principale: O’Hare, JFK, Newark, Dulles din Washington, si Hartsfield-Jackson din Atlanta. Acestora le va fi luata temperatura si vor completa un chestionar.

Un reprezentant al Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA va interveni in cazul in care un pasager are febra sau a raspuns cu Da la unele intrebari. Cetatenii care refuza controlul ar putea fi pusi in carantina pentru aproape trei saptamani, cat dureaza incubatia virusului. Acelasi tip de control ar putea fi implementat si in Marea Britania, la aeroporturile Heathrow, Gatwick si Eurostar.

Sursa foto: Shutterstock.

Vaccinul Ebola, nedisponibil din cauza taierilor bugetare

Vaccinul Ebola, nedisponibil din cauza taierilor bugetare

Directorul Institutului National de Sanatate din SUA a spus ca "un vaccin impotriva Ebola ar fi fost deja disponibil miilor de oameni rapusi de virului mortal daca Congresul nu ar fi redus drastic fondurile pentru cercetare medicala in ultimul deceniu".

De fapt, fondurile Institutului National de Sanatate au fost reduse cu 1,2 miliarde de dolari in ultimii patru ani si in acelasi timp au fost reduse cu 16% si fondurile unui program al Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor care sprijinea profesionistii din sistemul medical care faceau cercetari in cazul virusului Ebola.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Virus Ebola/ Shutterstock.