Expansionismul Rusiei reprezinta o amenintare la adresa existentei UE, in timp ce nationalismul agresiv al liderului rus Vladimir Putin ataca valorile si principiile Uniunii, sustine miliardarul de origine romana George Soros, indemnand la sustinerea maeriala a Ucrainei.

Investitorul si filantropul american argumenteaza ca amestecul de autoritarism si nationalism agresiv al lui Putin reprezinta modelul alternativ al democratiilor liberale europene, evocand admiratia pe care si-au exprimat-o fata de liderul rus lideri ai unor partide xenofobe si antieuropene ca Nigel Farage (Ukip) si Marine Le Pen (Frontul National), ori premierul Ungariei Viktor Orbán, potrivit ziarului The Guardian.

"Europa se confrunta cu o provocare la adresa insasi existentei sale din partea Rusiei. Nici liderii europeni si nici cetatenii lor nu sunt constienti pe deplin de aceasta provocare si nu stiu cum sa-i faca fata", scrie Soros intr-un editorial publicat in The New York Review of Books, potrivit Mediafax. "Acum Rusia prezinta o alternativa care reprezinta o provocare fundamentala la adresa valorilor si principiilor pe care a fost fondata initial Uniunea Europeana. Ea se bazeaza pe utilizarea fortei pe care o manifesta prin reprimare acasa si agresiune in strainatate, ca opuse statului de drept", subliniaza el.

Criza euro a fost prost gestionata si a durat mult timp.

Soros a declarat pentru ziarul britanic The Guardian ca "exista o nemultumire generala fata de UE, ca urmare a crizei euro, care a pervertit imboldul initial de formare a unei uniuni de state democratice care impartasesc aceleasi idei. Criza euro a fost prost gestionata si a durat mult timp, transformand o uniune voluntara intre egali in cu totul altceva".

Soros apreciaza ca UE a devenit o relatie disfunctionala intre natiuni-creditoare si natiuni-debitoare, generand un resentiment amplu. "Putin a stabilit relatii bune cu cei care agita impotriva Europei", denunta el. "Esecul Europei ca experiment al unui Guvern supranational va transforma Rusia intr-o potentiala amenintare... Colapsul Ucrainei va fi o pierdere imensa pentru NATO, UE si Statele Unite. O Rusie victorioasa va deveni mult mai influenta inauntrul UE si va reprezenta o amenintare puternica pentru statele baltice, care au populatii importante de etnici rusi", subliniaza Soros.

Fondatorul si presedintele retelei de fundatii prodemocratie Open Society preconizeaza ca, dupa alegerile din Ucraina, duminica, Putin ii va oferi omologului sau ucrainean Petro Porosenko o intelegere asupra livrarilor de gaze naturale, cu conditia ca acesta sa numeasca un premier pe care-l agreeaza. In cazul unui refuz, Putin "poate reveni la o victorie mai mica, aflata la indemana: poate deschide cu forta un drum din Rusia in Crimeea si (regiunea separatista moldoveana) Transnistria inainte sa vina iarna".

El indeamna la o consolidare a sustinerii occidentale fata de Ucraina, printr-o "injectie cash imediata de cel putin 20 de miliarde de dolari si ppromisiunea unei suplimentari atunci cand este nevooie", pentru stingerea datoriei publice, iar ajutorarea reformarii sectorului energetic al tarii ar face Ucraina mai putin dependenta de Rusia. Ajutand reformatorii Ucraineni, el argumenteaza ca UE isi va redescopri principiile fondatoare. "Uniunea Europeana se va salva pe ea-insasi salvand Ucraina", subliniaza George Soros.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri