5. Mongolia

5. Mongolia

Mongolia este pe locul cinci in topul tarilor cu cea mai alerta crestere a consumului, cu toate ca are o populatie de doar 2,8 milioane de locuitori.

Tara situata in estul Asiei centrale, marginita de Rusia in nord si de China in est, sud si vest, va avea o crestere de 11,8% a cheltuielilor pe consum in acest an, cu o medie de 1.785 de dolari pe cap de locuitor.

Cu toate acestea, Euromonitor avertizeaza ca, avand in vedere numarul mic al populatiei, cresterea cererii ar putea sa se tempereze in viitor, insa Mongolia ramane una dintre economiile cu cea mai rapida crestere, avand in vedere ca a facut eforturi enorme anul acesta pentru reducerea saraciei si cresterea veniturilor pentru consumatori.

Sursa foto: Shutterstock.

4. Arabia Saudita

4. Arabia Saudita

Pe locul patru in topul pietelor de consum cu cele mai mari cresteri se afla Arabia Saudita, care a inregistrat cel mai mare nivel al cheltuielilor pe cap de locuitor, de 7.786 de dolari in 2014.

Intreaga piata de consum din Arabia Saudita va ajunge la 241 de miliarde de dolari anul acesta, pilonii principali pentru aceasta crestere fiind serviciile hoteliere si cele de catering, care vor inregistra o crestere cu 15,6% a cheltuielilor, de la an la an, in 2014.

3. Turkmenistan

3. Turkmenistan

Statul central asiatic Turkmenistan, care e putin mai mare decat California, va ajunge la un nivel al cheltuielilor pe cap de locuitori de 3.594 de dolari in 2014, cu o crestere la 6.422 pana in 2020.

"Cresterea veniturilor si expansiunea rapida a clasei mijlocii vor crea multe oportunitati pe termen lung, care se vor reflecta in diverse sectoare", potrivit Euromonitor, care arata ca cele mai dinamice sectoare sunt comunicatiile, educatia, dar si cel de recreatie si relaxare.

2. Sierra Leone

2. Sierra Leone

Sierra Leone, o tara vest-africana relativ mica, este pe locul doi in topul tarilor cu cea mai rapida crestere a consumului, cu un avans 14,7% in termeni reali a cheltuielilor.

Cu o piata de 6,1 milioane de consumatori si o rata totala a cheltuielilor de 4,3 miliarde de dolari in acest an, cheltuielile pe cap de locuitor depasesc tara de pe primul loc, ajungand la 688 dolari/locuitor.

Sierra Leone a iesit in evidenta acnul acesta pe fondul cazurilor de infectari cu virusul Ebola. Prin urmare, estimarile de crestere vor fi revizuite in scadere pe masura ce epidemia avanseaza, o alta problema care se adauga saraciei, somajului in randul tinerilor, deficitului de infrastructura si coruptiei.

1. Malawi

1. Malawi

Tara cu cel mai mare ritm de crestere al consumului este Malawi, o tara sud-africana cu o populatie de doar 16,4 milioane de consumatori. Malawi, o tara mai mica decat statul american Pennsylvania, a inregistrat o crestere cu 18,2% a cheltuielilor de consum in 2014.

Cheltuielile totale de consum din Malawi au ajuns la 5,6 miliarde de dolari pana la sfarsitul acestui an, in timp ce cheltuielile pe cap de locuitor sunt de 335 dolari.

Cu toate ca ritmul de crestere a cheltuielilor de consum este ridicat, Euromonitor avertizeaza ca nivelul scazut al acestora limiteaza oportunitatile de afaceri, deja constranse de problemele cu infrastructura si lipsa de schimb valutar.

"Pe termen scurt, cresterea pietei de consum din Malawi va fi sustinuta de imbunatatirea performantei economice (care va ajuta la cresterea veniturilor) si de incetinirea inflatiei (ceea ce va duce la cresterea cererii)", se arata in raportul Euromonitor.