Alan Eustace, vipresedinte senior in compania Google, a doborat recordul pentru saltul in cadere libera de la cea mai mare altitudine stabilit in octombrie 2012 de parasutistul austriac Felix Baumgartner, informeaza space.com.

Eustace s-a parasutat vineri din stratosfera, de la o altitudine de 41.425 de metri, si a doborat recordul stabilit de Baumgartner, care, pe 14 octombrie 2012 - chiar in ziua in care se celebrau 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, ce a fost pilotat de Chuck Yeager, in 1947 -, a sarit de la inaltimea de 39.014 metri.

Noul record a fost stabilit cu ajutorul echipei Stratospheric Explorer (StratEx) si al Paragon Space Development Corporation. Eustace a purtat un costum spatial presurizat conceput de compania ILC Dover (furnizorul de costume al NASA pentru echipele de astronauti de pe Statia Spatiala Internationala) si o parasuta, pentru a supravietui caderii supersonice. El a fost urcat in stratosfera, de la aeroportul din Roswell, New Mexico, cu ajutorul unui sistem de baloane cu heliu, folosite la altitudine inalta.

Dupa ce s-a desprins de balonul care l-a purtat in stratosfera - urcarea durand aproximativ doua ore si jumatate -, Eustace a petrecut circa 4 minute si jumatate in cadere libera, inainte de a-si deschide parasuta, si a aterizat la aproximativ 100 de kilometri departare de aeroport, la 15 minute de la debutul saltului. Inainte de a-si deschide parasuta, parasutistul in varsta de 57 de ani a atins in cadere libera viteza maxima de 1.320 de kilometri pe ora.

Pilot si parasutist veteran, Alan Eustace a stabilit si recordul pentru Statele Unite de viteza in cadere libera in timpul misiunii StratEx. Eustace este al doilea om din lume care a depasit in cadere libera viteza sunetului, dupa austriacul Felix Baumgarter.

Proiectul a fost realizat de echipa Paragon StratEx pentru a testa tehnologii de realizare a costumelor spatiale destinate unor misiuni variate, printre care se numara explorarea stratosferei, cercetarea supersonica, tehnicile de salvare de urgenta pentru astronauti si zborurile comerciale, scrie Mediafax.

"A fost uimitor", a spus Eustace pentru The New York Times. "A fost frumos. Puteai vedea intunecimea spatiului si puteai vedea straturile atmosferei asa cum nu le-am mai vazut pana acum", a povestit Eustace dupa saltul sau.

Alan Eustace este Senior Vice President al departamentul de cercetare (Knowledge) al companiei Google.
Saltul supersonic realizat de Eustace a fost o mare surpriza, proiectul fiind pregatit in secret, timp de trei ani, impreuna cu Paragon Space Development Corp. si echipa sa.

Spre deosebire de saltul lui Alan Eustace, proiectul "Red Bull Stratos" - prin care Felix Baumgartner a stabilit recordul mondial, devenind prima persoana din lume care a depasit viteza sunetului, fara a se afla intr-un avion - a fost extrem de mediatizat, saritura austriacului fiind transmisa in direct pe internet si posturi de televiziune.

Felix Baumgartner a urcat in stratosfera intr-o capsula presurizata, trasa de un balon urias cu heliu, dupa care a fost in cadere libera timp de peste patru minute.

Anterior, recordul pentru saltul cu parasuta in cadere libera era detinut, din 1960, de un fost colonel din aviatia americana (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spatiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sarit in gol de la altitudinea de 31.333 de metri. De altfel, in 2012, Felix Baumgartner a primit indicatii de la sol, in timpul ascensiunii si in timpul caderii sale, chiar de la cel al carui record l-a depasit, Joe Kittinger.

Totusi, Baumgartner nu a depasit si un al doilea record detinut de Kittinger, care s-a aflat in cadere libera timp de 4 minute si 36 de secunde. Felix Baumgartner s-a aflat in cadere libera doar 4 minute si 19 secunde.

Sursa foto: Alan Eustace/commons.wikimedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri