Banca Centrala Europeana (BCE) a cumparat saptamana trecuta obligatiuni garantate in valoare de 1,704 miliarde de euro, in cadrul masurilor de stimulare a economiei zonei euro, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

BCE a inceput achizitiile de obligatiuni pe 20 octombrie, revenind pe aceasta piata pentru a treia oara in ultimii sase ani, in incercarea de a impiedica intrarea in deflatie a zonei euro si de a relansa redresarea economiei. Investitorii au urmarit cu atentie prima saptamana de achizitii de obligatiuni, pentru a vedea cat de repede vrea presedintele BCE, Mario Draghi, sa indeplineasca angajamentul institutiei de a suplimenta portofoliul de active al acesteia cu pana la 1.000 de miliarde de euro.

Chiar si cu acest nou program de achizitii de active, masurile de atimulare ar putea sa nu fie suficiente pentru a relansa economia regiunii. "Suma este mai mare decat ne-am asteptat. Aceste cifre ne spun ca BCE suplimenteaza activele intr-o maniera agresiva", a declarat Agustin Martin, director pentru cercetari in domeniul creditelor pentru regiunea Europa la Banco Bilbao Vizcaya Argentaria in Londra.

Draghi este presat sa faca mai mult de stagnarea economica si inflatia care, potrivit estimarilor analistilor, s-a mentinut in octombrie sub nivelul de 1%, pentru a 13 luna consecutiv. Poe o piata a obligatiunilor garantate de 2.600 de miliarde de euro, BCE va cumpara numai active care pot fi acceptate in cadrul regulilor aplicate imprumuturilor de refinantare. Incepand de luni, achizitiile vor fi anuntate saptamanal.

Obligatiunile garantate eligibile pentru programul BCE sunt in valoare de circa 600 de miliarde de euro, a declarat in aceasta luna vicepresedintele CBCE, Vitor Constancio. Totodata, in acest trimestru sunt programate sa inceapa si achizitiile de titluri garantate prin active (Asset Backed Securities - ABS), fiind eligible titluri in valoare de 400 de miliarde de euro, a aratat oficialul BCE. BCE mizeaza totodata pe imprumuturile pe termen lung pe care le pune la dispozitia bancilor, pentru relansarea creditarii economiei.

Potrivit testelor de stres publicate duminica de BCE, 25 din cele 130 de banci analizate au deficite de capital si numai opt au nevoie de suplimentarea acestuia, in urma programelor puse in practica in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri