Cresterea economica si rata somajului

Cresterea economica si rata somajului

Lupta impotriva somajului si relansarea economica reprezinta o prioritate pentru noua Comisie. Imediat ce a fost desemnat la conducerea Executivului european, Jean-Claude Juncker a promis un plan de investitii pe trei ani in valoare de 300 de miliarde de euro, suma care va fi luata din fondurile europene si din resursele Bancii Europene de Investitii.

In plus, Juncker a infiintat un post de vicepresedinte al CE special pentru gestionarea acestei prioritati, insa acesta risca sa aiba o marja de manevra limitata, intrucat Executivul de la Bruxelles are prerogative reduse in domeniul social. O alta dificultate va fi legata de dezbaterea intre austeritate si cresterea economica, unii temandu-se ca o politica in favoarea cresterii economice va duce la o relaxare a reformelor si a masurilor de diminuare a deficitelor publice.

Tari precum Franta si Italia se pronunta pentru relaxarea austeritatii bugetare, un apel care intampina periodic opozitia statelor ce sutin "consolidarea bugetara", in special Germania. La Bruxelles, se pariaza mai degraba pe acordurile comerciale, piata interna sau dezvoltarea digitala pentru infiintarea de noi locuri de munca si relansarea economiei.

Ideea privind stabilirea unui salariu minim in fiecare stat membru UE, promovata de stanga, a castigat sustinere, in special dupa formarea coalitiei intre conservatori si social-democrati in Germania. La randul sau, Jean-Claude Juncker, sustine o astfel de initiativa.

Shutterstock / Bruxelles, Belgia

Politica externa

Politica externa

Conflict in Ucraina si criza cu Rusia, amenintarea islamista in Irak si in Siria, cu efecte asupra Europei, tensiuni permanente in Orientul Mijlociu - sunt doar cateva dintre dosarele internationale pe care le avea de gestionat viitoarea Comisie. UE va trebui sa gaseasca dialogul potrivit cu Rusia, pentru a mentine presiunea asupra Moscovei, dar fara sa provoace o ruptura.

In sud, Uniunea Europeana are in vedere consolidarea cooperarii cu tarile de origine si de tranzit pentru imigratia ilegala, in special Africa si Turcia. In ceea ce priveste extinderea, Uniunea Europeana va ramane in formula cu 28 de state membre. Niciun stat candidat nu va finaliza procesul de aderare, iar in acest caz Serbia si Muntenegru vor trebui sa mai astepte.

Dificultati ar putea veni din interiorul UE, prin referendumurile pentru independenta organizate in Scotia si Catalonia. Coeziunea Celor 28 risca sa fie pusa la incercare pe fondul divergentelor privind acceptarea unei Scotii independente in UE.

skyfish / Shutterstock.com

Relatiile cu Londra

Relatiile cu Londra

Sub presiunea intensa din partea euroscepticilor, premierul David Cameron a promis ca, daca va fi reales, va organiza pana in 2017 un referendum cu privire la ramanerea Marii Britanii in UE. Pentru a evita un astfel de scenariu, institutiile europene sunt dispuse sa faca o serie de concesii Londrei, care nu doreste sa renunte la prerogative in favoarea Bruxelles-ului.

In acest context, Londra a obtinut pentru Jonathan Hill portofoliul serviciilor financiare in viitoarea Comisie, iar Jean-Claude Juncker a infiintat un post de prim-vicepresedinte pentru olandezul Frans Timmermans, responsabil cu "imbunatatirea legislatiei" europene.

Shutterstock / Londra, Marea Britanie

Acordul comercial cu Statele Unite

Acordul comercial cu Statele Unite

Acordul Transatlantic de Liber Schimb (TTIP) lansat de Comisia Barroso a fost criticat pentru lipsa de transperanta, iar europenii si-au exprimat temerile cu privire la accesul produselor modificate genetic pe piata din UE. Dezbaterea are in vedere posibile ingerinte ale companiilor straine in politicile publice, prin intermediul unei proceduri de arbitraj existenta in Statele Unite.

Dezacordurile intre cele doua blocuri sunt numeroase si incetinesc negocierile, deja puse la grea incercare de scandalul de spionaj aparut la sfarsitul anului 2013. In consecinta, sansele semnarii tratatului pana la sfarsitul anului 2015 sunt foarte reduse. Progresul negocierilor va depinde de comisarul pentru Comert Cecilia Malmström si de increderea pe care aceasta va reusi sa o restabileasca in capitalele europene.

Shutterstock / New York

Energia si clima

Energia si clima

Folosirea energiei ca arma politica de catre Rusia ii obliga pe europeni sa diversifice si sa securizeze sursele de aprovizionare. In acest sens, toate optiunile sunt pe masa, inclusiv energia nucleara si gazele de sist. Obiectivul final este reducerea dependentei de Rusia si plata unei facturi de 400 de miliarde de euro anual pentru achizitionarea de petrol, gaze si carbune de catre statele europene.

Va trebui insa sa se tina cont de obiectivele luptei impotriva incalzirii climatice si de faptul ca strategia energetica apartine exclusiv guvernelor, dar si de obstacolele care ar putea fi ridicate de marile companii ale caror interese vor fi amenintate.

Shutterstock / Energie, Uniunea Europeana

Sursa foto: Shutterstock / Provocari, Uniunea Europeana