Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca demolarea Zidului Berlinului, un eveniment de la producerea caruia Germania marcheaza 25 de ani, este un semnal de speranta pentru tari ca "Ucraina, Siria si Irak", in care "lbertatile sunt amenintate sau chiar calcate in picioare", relateaza AFP.

"Noi putem schimba lucrurile in bine, acesta este mesajul demolarii Zidului", pe 9 noiembrie 1989, a apreciat conducaroarea germana intr-o ceremonie la Memorialul Zidului Berlinului.

"El ni se adreseaza noua, in Germania, in egala masura ca altora, in lume", a continuat ea, dar, "in particular, in acest moment, oamenilor din Ucraina, din Siria, din Irak si din toate regiunile lumii in care libertatile si drepturile omului sunt amenintate sau chiar calcate in picioare".

"Demolarea Zidului a aratat ca visurile pot deveni realitate", a adaugat cancelarul, care a crescut in fosta Republica Democratica Germania (RDG) si avea 35 de ani la monentul respectiv.

"Alte ziduri pot fi demolate, zidurile dictaturii, violentei, ideologiilor, urii", a mai spus Merkel, care si-a inceput cariera politica in urma evenimentelor de la 9 noiembrie 1989, scrie Mediafax.

Ea a amintit ca regimul comunist est-german era un "stat nedrept", "un stat care-si supraveghea" cetatenii si incalca "drepturi fundamentale ca libertatea de opinie si libertatea presei".

Sarbatorirea demolarii Zidului Berlinului este "o zi a libertatii", dar si "o zi a comemorarii victimelor", a continuat cancelarul conservator, amintind ca 130 de persoane au fost ucise in urma tentativei de a trece dincolo de Zid, dupa ce acesta a fost construit pe 13 august 1961, si pana cand a fost demolat, 28 de ani mai tarziu.

Merkel a evocat destinul locuitorilor de pe Bernauer Strasse, o strada din Berlin impartita in doua de constructia din beton si pe care se afla, in prezent, Memorialul Zidului. In timpul lucrarilor de constructie, unii nu au ezitat sa sara de la etaj pentru a trece in Vest.

Germania, prima putere economica a Europei, este condusa in prezent de doua personalitati provenind din fosta RDG. In afara de cancelar, presedintele federal Joachim Gauck, care a trait in Germania de Est ca pastor, a participat la miscarea de revolta fata de regimul comunist din toamna lui 1989.

360b / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri