China si Statele Unite, principalii emitatori de gaze cu efect de sera la nivel mondial, au ajuns miercuri la Beijing, la un acord in privinta reducerii acestor emisii, sub presiunea urgentei unui acord mondial la Conferinta de la Paris privind incalzirea globala, prevazuta in 2015, relateaza AFP.

China, primul poluator mondial cu gaze cu efect de sera, a adoptat obiectivul unui "varf la orizontul lui 2030", dar intentioneaza sa "incerce sa-l atinga mai devreme", a anuntat Casa Alba. La randul lor, Statele Unite s-au angajat in vederea unei reduceri pana in 2025 a emisiilor cu 26-28% fata de nivelul din 2005, relateaza Mediafax.

Este pentru prima data cand China se angajeaza cu privire la un varf al emisiilor, adica a anului incepand din care acestea vor inceta sa mai creasca si din care curba se va inversa. Aceste anunturi au fost facute in timp ce presedintele american Barack Obama era primit la Beijing de catre omologul sau chinez Xi Jinping, dupa ce ambii lideri au particiat cu o zi inainte la Summitul Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC).

Alerta mondiala: cresterea temperaturii la nivel global

Obama a salutat miercuri un "acord istoric" cu China in problema modificarilor climatice. Constatarea stiintifica este fara drept de apel: eforturile actuale sunt insuficiente pentru a limita cresterea temperaturii mondiale cu doua grade Celsius, obiectivul pe care si l-a stabilit comunitatea internationala cu scopul de a evita o accelerare catastrofica a modificarilor climatice.

Insa, la sfarsitul lui 2015, Conferinta anuala a ONU asupra modificarilor climatice vrea sa obtina un acord suficient de ambitios pentru militarea incalzirii globale la un nivel de doua grade Celsius. Beijingul si Washingtonul sunt hotarate sa ajunga la acest acord la Paris, a declarat Xi Jinping. Statele Unite si China reprezinta impreuna peste 40% din totalul emisiilor de dioxid de carbon (CO2) de pe planeta.

China, emisii de CO2 mai mari decat UE

Emisiile de CO2 per capita in China le depasesc deja pe cele ale Uniunii Europene. Obiectivul american "este totodata ambitios si realizabil", a comentat un oficial american de rang inalt sub protectia anonimatului. Insa acest obiectiv ar putea sa se loveasca de opozitia congresmenilor. "Faptul ca Statele Unite si China, considerate in mod traditional liderii taberelor opuse (in negocierile cu privire la incalzirea globala), avanseaza impreuna, va avea un impact important", a adaugat el.

Insa imediat dupa anuntul de la Beijing, liderul republicanilor in Senat Mitch McConnell a catalogat ca "nerealist" obiectivul american. In negocierile privind modificarile climatice, China cere in mod sistematic sa nu fie supusa acelorasi solicitari ca tarile industrializate.

Beijingul insista asupra principiului "responsabilitati comune dar diferite", potrivit caruia responsabilitatea luptei impotriva incalzirii globale revine in principal tarilor dezvoltate. Europa, la randul sau, s-a angajat la o reducere cu cel putin 40% a emisiilor pana in 2030, raportat la nivelul din 1990.

Luna trecuta, comisarul european pentru Clima Connie Hedegaard a indemnat Statele Unite sa-si asume un obiectiv "concret si ambitios" in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. In ceea ce priveste anul pe care-l va alege China pentru a incepe sa-si reduca emisiile, Hedegaard a declarat ca "daca acesta va fi 2030, va fi prea tarziu. O data mult mai apropiata ar fi un cadou din partea Chinei pentru intreaga lume".

A doua economie mondiala si totodata prima piata pentru automobile din lume, China este nevoita sa actioneze impotriva CO2, deoarece poluarea atmosferica s-a impus ca o problema majora in metropolele chineze. Premierul chinez Li Keqiang a anuntat recent ca tara va inchide 50.000 de furnale mici pe carbune si va imbunatati performantele de mediu ale celor mai mari centrale.

Insa China, care reprezinta jumatate din consumul mondial de carbune - o sursa din care obtine peste 70% din energie - si care inregistreaza in continuare o tendinta de crestere in acest domeniu, va continua in paralel sa contruiasca numeroase centrale termice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri