Comisarul german pentru Economie Digitala, Gunther Oettinger, l-a criticat pe presedintele Frantei, Francois Hollande, pentru lipsa reformelor economice, in declaratii acordate Financial Times care pot amplifica tensiunile existente intre autoritatile de la Berlin si Paris.

Oettinger, aliat politic al cancelarului german Angela Merkel, a afirmat ca Franta trebuie sa respecte angajamentele asumate anul trecut pentru reducerea deficitului bugetar si a spus ca bugetul pentru 2015 nu reformeaza sistemul de pensii, nu reduce costurile cu forta de munca si nu reduce suficient taxele platite de companii.

Comisarul a facut afirmatiile inainte de o decizie finala a Comisiei Europene referitoare la bugetul Frantei, care ar putea fi luata cel mai devreme martea viitoare, sporind presiunile asupra presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, pentru adoptarea unei pozitii ferme fata de Franta, relateaza Mediafax. Declaratiile pot amplifica si tensiunile dintre Berlin si Paris, dupa ce guvernul de la Paris a prezentat luna trecuta bugetul pentru anul viitor insistand sa nu i se ceara eforturi suplimentare de reducere a cheltuielilor.

Stagnarea economiei euro genereaza tensiuni

Cu toate ca Oettinger este membru al Uniunii Crestin Democrate a cancelarului Merkel, autoritatile germane s-au abtinut sa critice direct Franta, dupa prezentarea bugetului, dar au insistat ca Bruxelles-ul sa aplice strict reglementarile bugetare europene. Tensiunile au aparut pe fondul unor noi semne ca economia zonei euro stagneaza, cum este declinul unui indice care reflecta intentiile de achizitii ale managerilor din industria prelucratoare, in aceasta luna.

Economia si finantele publice ale Frantei sunt in mod special o sursa de ingrijorare. Cand a devenit presedinte, Hollande s-a angajat sa reduca deficitul bugetar sub limita UE de 3% din PIB pana in 2015, dar bugetul pentru anul viitor prelungeste termenul pana in 2017. In aceste conditii, Juncker este obligat fie sa aprobe aceasta extensie fie sa sanctioneze Franta.

"Nu ar fi credibil ca termenul sa fie prelungit daca nu sunt solicitati in schimb pasi foarte concreti. Da, au fost luate unele masuri, dar au fost prea putine si insuficient de ambitioase. Este nevoie de mai mult", a spus Oettinger. Oettinger este un membru important al Comisiei Europene, insarcinat cu problemele economiei digitale, in timp ce domeniul fiscal revine omologului sau francez Pierre Moscovici, fost ministru de Finante al presedintelui Hollande.

Franta, pasibila de sanctiuni?

Comisia fost aproape de o respingere a proiectului de buget al Frantei, luna trecuta, acesta fiind acceptat numai dupa ce ministrul francez de Finante Michel Sapin a acceptat sa ia noi masuri de reducere a cheltuielilor. Potrivit unor persoane apropiate situatiei, masurile, care includ combaterea evaziunii fiscale si economii obtinute prin dobanzi mai mici la imprumuturi, nu sunt considerate drept schimbari structurale pe termen lung. Este posibil in aceste conditii ca autoritatile de la Bruxelles sa ceara Frantei ca identifice noi economii, in caz contrar fiind posibile sanctiuni.

"Calitatea si cantitatea masurilor suplimentare propuse de Franta au fost primite cu scepticism la Bruxelles si de catre ministrii de Finante. Francezii nu realizeaza ca regulile jocului s-au schimbat si ca trebuie sa faca mai mult", a spus Mujtaba Rahman, director la compania de consultanta Eurasia Group. Italia a fost si ea in pericol sa ii fie respins bugetul, luna trecuta, dar ministrul de Finante Pier Carlo Padoan anticipeaza sa va obtine acordul final al Comisiei, dupa revizuiri ale cheltuielilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri