Presedintele american, Barack Obama, a prelungit cu un an misiunea de lupta a trupelor americane in Afganistan si a semnat un ordin in acest sens in ultimele saptamani, sustine cotidianul New York Times, citat de AFP, informeaza Mediafax.

Pana in prezent, pozitia oficiala a fost aceea ca operatiunile de lupta vor inceta la sfarsitul acestui an, iar cei 9.800 de militari americani (insotiti de circa 3.000 de militari din Germania, Italia si alte tari) care vor ramane pe teren nu vor mai avea decat o misiune de sustinere si formare a fortelor afgane. Dar, potrivit cotidianului american care citeaza vineri un oficial de rang inalt sub acoperirea anonimatului, Obama a semnat recent un ordin care autorizeaza trupele ce vor ramane la fata locului sa lupte direct impotriva talibanilor si aliatilor lor in caz de amenintari la adresa lor sau a Guvernului afgan.

Acest ordin autorizeaza, de asemenea, o sustinere aeriana, inclusiv cu avioane de lupta, bombardiere si drone, pentru aceste misiuni. Consilierii civili ai presedintelui, explica ziarul, s-au opus acestor schimbari de strategie, dar "militarii au obtinut ce au vrut", potrivit oficialului citat. Un alt oficial de rang inalt a subliniat totusi ca nu se pune problema unor patrule regulate impotriva talibanilor. Operatiunile nu vor mai viza talibanii "decat daca acestia ameninta direct Statele Unite si fortele coalitiei internationale in Afganistan sau daca ajuta direct Al-Qaida", a explicat el.

Aceasta schimbare, potrivit New York Times, are legatura partial cu avansul rapid al organizatiei Stat Islamic (SI) in Irak, ceea ce a provocat critici la adresa lui Obama, cu privire la retragerea trupelor americane din Irak, care nu era pregatit in mod corespunzator pentru a face fata unor atacuri islamiste.

Noul presedinte afgan, Ashraf Ghani, pare, de asemenea, mai deschis la ideea unor misiuni variate pentru trupele americane ce vor ramane in Afganistan, decat era predecesorul sau, Hamid Karzai.

In prezent mai sunt 27.000 de militari americani in Afganistan. In perioada de varf a interventiei, numarul lor a fost de 100.000.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri