Ministrul Finantelor din Rusia, Anton Siluanov, a anuntat ca tara va pierde anual 32 mld. euro din cauza sanctiunilor internationale impuse, punand astfel gaz pe focul unei ruble oricum aflata in cadere libera in 2014. Totusi, deprecierea monedei nationale aduce si anumite avantaje Rusiei, iar aluziile recente ale presedintelui Vladimir Putin nu fac decat sa intareasca aceasta teorie.

In replica fata de atitudinea sa privind criza ucraineana, Rusia a fost vizata incepand din primavara de o serie de sanctiuni occidentale fara precedent, care au adus economia sa in pragul recesiunii, provocand in special deprecierea rublei. Moneda a pierdut aproape o treime din valoarea sa in fata euro, iar fata de dolar rubla a scazut anul acesta cu 36%.

Rusia a mai fost lovita si de scaderea petrolului, care a ajuns de la un pret mediu de 110 dolari/baril in in primul semestru, la 80 dolari/baril in prezent.

"Vom inregistra o pierdere de ordinul a 40 de miliarde de dolari (32 de miliarde de euro) pe an din cauza sanctiunilor geopolitice si am putea pierde 90-100 de miliarde de dolari (72-80 de miliarde de euro) din cauza scaderii cu 30 la suta a cursului petrolului", a declarat Anton Siluanov, citat de agentia de presa Tass.

Un declin de un dolar la pretul petrolului rezulta intr-o reducere a veniturilor bugetare cu 70 mld. ruble. De cealalta parte, scaderea cursului (fata de dolar) cu o rubla, duce la o crestere a veniturilor bugetare cu 180-200 mld. ruble - Anton Siluanov, ministrul de Finante al Rusiei

Acelasi ministru al finantelor vorbise insa cu o luna in urma despre efectele practice ale deprecierii rublei si a cotatiei barilului de petrol.

“Un declin de un dolar la pretul petrolului rezulta intr-o reducere a veniturilor bugetare cu 70 mld. ruble. De cealalta parte, scaderea cursului (fata de dolar) cu o rubla, duce la o crestere a veniturilor bugetare cu 180-200 mld. ruble”, a spus Siluanov.

Deprecierea rublei inseamna ca importurile rusesti vor fi mai scumpe, insa exporturile vor fi mai competitive. Aceasta combinatie este asteptata sa tinta contul curent al Rusiei in teritoriu pozitiv, fapt ce va contrabalansa intr-o anumita masura iesirile de capital din tara. De la startul turbulentelor din Ucraina, Rusia a inregistrat retrageri masive de capital, estimate de Banca Centrala la 128 de miliarde de dolari anul acesta.

“O rubla mai slaba ar fi benefica pentru buget din moment ce principala sursa de venituri (52-55%) este reprezentata de exporturi. In aceste conditii este de asteptat sa avem un surplus bugetar”, spune Sergei Khestanov, seful companiei financiare rusesti Alor Brokerage.

O rubla mai slaba ar fi benefica pentru buget din moment ce principala sursa de venituri (52-55%) este reprezentata de exporturi. In aceste conditii este de asteptat sa avem un surplus bugeta - Sergei Khestanov, director general Alor Brokerage

Mai mult decat atat, exporturile de petrol facute de Rusia se fac in dolari americani, a caror valoare a urcat constant in ultimele luni. Toti acesti factori dau din ce in ce mai mult sens declaratiilor facute de presedintele Vladimir Putin saptamana trecuta, care, atunci cand toata lumea vorbea despre recesiune si o prabusire “catastrofala” a pretului la titei, a declarat ca Rusia este pregatita sa faca fata unui asemenea scenariu de cosmar.

Totusi, desi guvernul de la Moscova beneficiaza de pe urma scaderii rublei, populatia Rusiei va avea de suferit. Circa 30-40% din cosul zilnic de cumparaturi al unui rus este reprezentat de bunuri importate. “O depreciere a rublei cu 20% (fata de dolar) duce la o scumpire a alimentelor cu 30%”, a explicat Sergei Khestanov.

Mai mult decat atat, cu cat veniturile unei categorii de populatie sunt mai mici, cu atat cheltuielile pe alimente sunt mai mari. In aceste conditii, este de asteptat ca rusii cu venituri mici si foarte mici sa fie si cei mai afectati de caderea rublei.

Rubla ruseasca a fost luni in revenire usoara, cursul rubla – dolar fiind in urcare cu 1,4%, pana la 0,0222.

Sursa grafic: Yahoo! Finance

Foto: Shutterstock / Exchange rate

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri