Grupul rus Gazprom doreste sa investeasca in infrastructura energetica din Republica Moldova, a declarat luni seara, la Moscova, purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Mikhail Kamynin, citat de RIA Novosti.

Potrivit oficialului citat, Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaz natural, analizeaza in prezent mai multe proiecte referitoare la investitii in mai multe proiecte energetice din Republica Moldova. La sfarsitul anului trecut, Gazprom a majorat preturile pentru gazul natural livrat Ucrainei si Republicii Moldova, astfel ca tariful pentru gazul natural livrat Republicii Moldova a crescut de la 1 iulie 2006 la 160 dolari pentru mia de metri cubi de gaz, dupa ce in primul semestru al anului pretul a fost mentinut la 110 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

De asemenea, Kamynin a subliniat ca Rusia ramane in continuare unul dintre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, fiind responsabila pentru 22 la suta din schimburile comerciale externe ale Chisinaului. Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul rus al dezvoltarii Economice, in anul 2005 valoarea schimburilor comerciale s-a ridicat la 953,4 milioane dolari (dintre care 349 milioane dolari numai pentru schimburile cu regiunea separatista Transnistria), in crestere cu 9,1 procente comparativ cu 2004.

In schimb, in perioada ianuarie-mai 2006, schimburile comerciale bilaterale au scazut cu patru procente comparativ cu perioada similara a anului trecut, cifrandu-se la 375,6 milioane dolari, scaderea fiind provocata de interzicerea importurilor de venituri provenite din Republica Moldova.

In prezent, in Republica Moldova sunt inregistrate 435 de societati cu capital rus.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin efectueaza zilele acestea o vizita la Moscova pentru a se intalni cu omologul sau rus Vladimir Putin. Potrivit cotidianului rus Kommersant, intalnirea celor doi presedinti va avea loc in una dintre resedintele de vara ale liderului rus, iar principalul subiect de discutie il va constitui "proiectul pentru normalizarea totala a relatiilor dintre cele doua tari", proiect pe care Vladimir Voronin i l-ar fi inmanat personal lui Vladimir Putin la 22 iulie, cand liderul de la Chisinau a fost prezent la summitul CSI de la Moscova.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri