Rusia vrea sa construiasca, impreuna cu o companie din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia catre Turcia, in conditiile in care Vladimir Putin a anuntat renuntarea la proiectul South Stream, iar relatiile cu UE sunt inca tensionate.

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat ca, in locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz catre Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traverseaza Marea Neagra. Astfel, Gazprom va construi, alaturi de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil sa livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, relateaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

Gazprom va putea folosi, insa, o parte din investitiile facute deja pentru South Stream, a declarat Alexei Miller, directorul general al gigantului rus. Acesta a precizat ca aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adica 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis catre tarile din Balcani. Gazprom a cheltuit 487 de miliarde de ruble (9,4 miliarde dolari) in ultimii trei ani pentru proiectul South Stream si pentru renovarea conductelor de pe teritoriul Rusiei, care urmau sa fie conectate la South Stream.

De asemenea, Rusia va creste livrarile cu 3 miliarde de metri cubi pe an catre Turcia, oferind statului condus de Erdogan si o reducere de 6% a pretului incepand cu 1 ianuarie. Construirea gazoductului South Stream ar fi oferit Gazprom o ruta directa, care sa ocoleasca Ucraina, pentru furnizarea de gaz catre tarile europene. Uniunea Europeana s-a opus acestui plan, intrucat avantajul Ucrainei fata de Rusia ar fi disparut.

In acest context, renuntarea la proiectul de 45 de miliarde de dolari reprezinta cel mai recent semn al faptului ca legaturile economice dintre Rusia si Europa raman tensionate, in conditiile in care criza din Ucraina continua. Decizia este "un caz clasic de troc intre accesul la energie si cooperarea politica si economica", a declarat Chris Weafer, unul dintre directorii firmei de consultanta Macro Advisory din Moscova.

"Putin spera ca o relatie extinsa cu Turcia va compensa intr-un fel relatiile comerciale mult mai dificile pe care le are cu Uniunea Europeana", a afirmat el. Luni, la finalul intalnirii dintre Putin si presedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc luni la Ankara, a declarat ca Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opozitiei Bulgariei.

"Consider ca pozitia Comisiei Europene nu a fost constructiva. Daca Europa nu doreste realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat", a subliniat presedintele rus.

Proiectul gazoductul South Stream presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagra, catre tarile din sudul si centrul Europei. Proiectul a fost suspendat in momentul in care Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu tarile prin care urmeaza sa treaca gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria si Slovenia.
Comisia a apreciat ca aceste intelegeri incalca legislatia Uniunii Europene, care stipuleaza ca gazoductele nu pot apartine companiilor care se ocupa cu extractia gazelor naturale.

Gazprom detinea 50% din South Stream Transport, care urma sa construiasca gazoductul. Ceilalti actionari erau grupul italian Eni, cu o participatie de 20%, EDF din Franta si Wintershall din Germania, fiecare cu o participatie de cate 15%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri